Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Καθώς η ιστορία δεν ξαναγράφετε κάποιοι θέλουν να αποκαλούνται με το ζόρι Μακεδόνες

Εν μέσω αντιδράσεων αλλά και μεγάλης αδιαφορίας οι φιέστες Ζάεφ στα Σκόπια
Να διασκεδάσει τη σφοδρή ρητορική που δέχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών προσπάθησε ο Ζόραν Ζάεφ με τις φιέστες που έστησε το Σάββατο σε 15 πόλεις της ΠΓΔΜ, εν όψει και του δημοψηφίσματος.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, κάνοντας πολλές αναφορές στη «Μακεδονία», εμφανίστηκε να πανηγυρίζει στην πόλη Μπίτολα στο πλαίσιο των εορτασμών με αφορμή την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Αυτό που πέτυχε η “Μακεδονία” σε έναν χρόνο είναι επιτυχία όλων μας. Εχουμε λόγους να πανηγυρίζουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας» τόνισε ο κ. Ζάεφ, που χαρακτήρισε τις φιέστες «πρόσκληση για ενότητα για τους στρατηγικούς στόχους της χώρας, την ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ», προσπαθώντας έτσι να συσπειρώσει εν όψει του δύσκολου δημοψηφίσματος που τον περιμένει για την έγκριση της συμφωνίας.

Δεν φαίνεται να τα κατάφερε πάντως, τουλάχιστον όσο ο ίδιος θα επιθυμούσε. Οι Σκοπιανοί αντιμετώπισαν μάλλον αδιάφορα τα πανηγύρια του πρωθυπουργού τους, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με πρώτο το εθνικιστικό VMRO. «Η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται γιορτές αλλά μια απολογία από την κυβέρνηση για τη συνθηκολόγηση» ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ευτράπελα δεν έλειψαν, καθώς σημειώθηκαν αντιδιαδηλώσεις, ενώ αρκετοί καλλιτέχνες που τα ονόματά τους εμφανίστηκαν σε αφίσες για τις «παράτες» δήλωναν έκπληκτοι ότι δεν είχαν ιδέα και πως οι ίδιοι τάσσονται κατά της συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δημοσίευσε στον λογαριασμό του άφθονες φωτογραφίες από τη φιέστα στην Μπίτολα, ποζάροντας και βγάζοντας selfie με τον κόσμο, όπως έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Παράλληλα απευθύνθηκε στους πολίτες, εν όψει και του δημοψηφίσματος. «Οι δυνάμεις που μας χωρίζουν δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι δυνάμεις που μας ενώνουν για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτές οι δυνάμεις ανοίγουν το μέλλον μας. Καλώ εσάς, αλλά και την αντιπολίτευση: ας διαλέξουμε το μέλλον της “Μακεδονίας”. Το κοινό μας μέλλον. Ας σταματήσουμε τα μίση» τόνισε ο Ζάεφ.