Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ο Τραμπ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον δικτάτορα Ταγίπ Ερντογάν: Θέλει να του …μοιάσει

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Την εξωφρενική σκηνή περιγράφει ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group και αναλυτής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS News για θέματα διεθνών σχέσεων.
Όσα περιγράφει συνέβησαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και άφησαν άφωνους τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών-μελών της Δυτικής Συμμαχίας.
  • “Ο Τραμπ ήταν πολύ απογοητευμένος. Δεν έπαιρνε δεσμεύσεις από τους άλλους ηγέτες για να ξοδεύουν περισσότερα (για το ΝΑΤΟ). Πολλοί (ηγέτες) του δήλωσαν: “Λοιπόν, πρέπει να ρωτήσουμε τα κοινοβούλιά μας, έχουμε μια διαδικασία, δεν μπορούμε απλά να σας πούμε ότι θα ξοδέψουμε περισσότερα, έχουμε μια νομική διαδικασία». Ο Τράμπ στράφηκε στον Τούρκο Πρόεδρο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και είπε: «Εκτός από τον Ερντογάν. Κάνει τα πράγματα με τον σωστό τρόπο». Και στη συνέχεια άγγιξε τη γροθιά του (fist-bumps) με αυτή του Τούρκου προέδρου».
Οι πάντες έμειναν άφωνοι. Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τον …θαυμασμό του για τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, που έχει φυλακίσει χιλιάδες Τούρκους πολίτες, επειδή -στο ταραγμένο του μυαλό- είναι «Γκιουλενιστές», άρα εχθροί του… Ίσως εξιτάρει τον κ. Τραμπ και το γεγονός ότι φυλακίζει δημοσιογράφους. Ποιος ξέρει;
Ευρισκόμενος στην Ευρώπη, για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την επίσημη επίσκεψη του στη Βρετανία και τη συνάντησή του (στο Ελσίνκι) με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο προφανώς σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε παντοιοτρόπως τους Ευρωπαίους, αλλά και την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, ήταν η αναφορά του στον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας, που ηγείται ενός φανατικού ισλαμικού καθεστώτος, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη ταραχή. Διότι ο κ. Τραμπ είναι πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο, όπως αρέσκονται να λένε και να πιστεύουν οι Αμερικανοί πολιτικοί και πολίτες, και την ίδια στιγμή θαυμάζει ένα πρόεδρο, τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με νοθεία κέρδισε τις εκλογές της 24ης Ιουνίου και εξελίχθηκε σε δικτάτορα, τον οποίο -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- νομιμοποίησε ο λαός με την ψήφο του.
  • Ο τρόπος σκέψης του Αμερικανού προέδρου είναι πλέον επικίνδυνος κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά ακόμα και οι συνεργάτες του. Γι’ αυτό παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο… Διότι εάν πιστεύουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μαικ Πομπέο και Τζέιμς Μάτις, ότι ο Ερντογάν είναι ένας δημοκρατικός ηγέτης, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αμερικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα. Αυτό που θαυμάζει ο πρόεδρος Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι αποφασίζει και διατάζει, ότι είναι ο «εις και μόνος», ότι δεν έχει να ρωτήσει κανένα, ούτε την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου έτσι κι αλλιώς έχει την πλειοψηφία.
Πέραν της όποιας αντιπάθειας τρέφουν όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι στον Ταγίπ Ερντογάν, είναι φρικτό να τον εκθειάζει ο πρόεδρος της Αμερικής και πιθανότατα να θέλει ενδόμυχα και να τον μιμηθεί.
Η στάση του κ. Τραμπ, επηρεάζει όλη την Ευρώπη, και ειδικά την Ελλάδα. Διότι είναι φανερό πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ακόμα και αν αυτή επηρεάσει αρνητικά τα αμερικανικά συμφέροντα. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος, είναι ότι και μετά την ηττοπαθή στάση του απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας, ο Αμερικανός πλανητάρχης αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της Αμερικής. Και αυτό θα αποδειχθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου (για τη Βουλή και τη Γερουσία).
Πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να του δώσουν πίστωση χρόνου. Αλλά μετά τη χθεσινή συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που παρακολούθησαν εκατομμύρια πολίτες, το συμπέρασμα είναι ότι η αμερικανική Δημοκρατία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο…
ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ CBS
https://hellasjournal.com/2018/07/o-tramp-exefrase-ton-thaymasmo-toy-gia-ton-diktatora-tagip-erntogan-thelei-na-toy-moiasei/