Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Ούτε… ρουθούνι δεν άνοιξε!!! Όταν το κέντρο που παρακολουθούσε ολόκληρη την Ελληνική κυβέρνηση έδειχνε το περιβόητο τρίγωνο

Γραφήματα που δείχνουν τις τέσσερις + μία κεραίες που βρέθηκαν στην εκ των υστέρων έρευνα και δημοσιεύτηκαν στην «Ε» το 2006
Η δράση της περίφημης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε αποκαλυφθεί το 2006 από «σπόντα», μετά την αποκάλυψη του δικτύου παρακολουθήσεων που είχε στηθεί με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Γραφήματα που δείχνουν τις τέσσερις + μία κεραίες που βρέθηκαν στην εκ των υστέρων έρευνα και δημοσιεύτηκαν στην «Ε» το 2006Τον Μάιο του 2006, η έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παρέπεμπε στο Μέριλαντ, όπου και η έδρα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (National Security Agency - NSA).
Τρεις μήνες νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, ο επί της Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος έδειχναν τα περίφημα σχεδιαγράμματα των κλήσεων και έκαναν τις πρώτες αναφορές σε καρτοκινητά-«σκιές».
Μια πέμπτη κεραία που ενεργοποιούσε τα καρτοκινητά «σκιές» ανακάλυψε η ΑΔΑΕ. Η κεραία αυτή εντοπίζεται κοντά στην περιοχή που προσδιορίζουν οι άλλες 4 γνωστές κεραίες και όπου δεσπόζει η αμερικανική πρεσβεία.Τεχνικοί εκτιμούν ότι με 5 κεραίες (κατ' άλλους υπάρχει και έκτη)είναι πλέον ευκολότερος ο εντοπισμός του χώρου στον οποίο κρύβονταν οι «άγνωστοι υποκλοπείς» Μια πέμπτη κεραία που ενεργοποιούσε τα καρτοκινητά «σκιές» ανακάλυψε η ΑΔΑΕ. Η κεραία αυτή εντοπίζεται κοντά στην περιοχή που προσδιορίζουν οι άλλες 4 γνωστές κεραίες και όπου δεσπόζει η αμερικανική πρεσβεία.Τεχνικοί εκτιμούν ότι με 5 κεραίες (κατ' άλλους υπάρχει και έκτη)είναι πλέον ευκολότερος ο εντοπισμός του χώρου στον οποίο κρύβονταν οι «άγνωστοι υποκλοπείς»
 Η τότε κυβέρνηση άθελά της (;) «φωτογράφιζε» αρχικώς την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας ως κέντρο παρακολουθήσεων -παρουσιάζοντας τα κέντρα εκπομπών «φωτογράφιζαν» το ύποπτο τρίγωνο των Αμπελοκήπων- για να αναγκαστεί στη συνέχεια να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις του περιοδικού «Der Spiegel» έρχονται να επιβεβαιώσουν με ντοκουμέντα αρκετά από τα κομμάτια του παζλ εκείνης της υπόθεσης, που απασχόλησε τη δημοσιογραφική έρευνα προ επταετίας.
Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται ντοκουμέντα της NSA, που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν και εμφανίζουν πλέον ξεκάθαρα την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παρακολουθήσεων, μαζί με αυτές σε Μόσχα και Βιέννη.
Στα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως γίνεται λόγος για εξοπλισμό με εξ αποστάσεως λειτουργία, χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Με «τηλεχειρισμό» λειτουργούσαν και τότε οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, το δε ξένο λογισμικό είχε χαρακτηριστεί «προϊόν ιδιαίτερης ευφυΐας», διαπιστώνοντας ότι δεν είχε αναπτυχθεί ειδικά για δίκτυα που λειτουργούσαν τότε στη χώρα μας, όπως είχε επισημάνει σε υπόμνημά της η ΑΔΑΕ.
Τα καρτοκινητά
Η έρευνα της ΑΔΑΕ είχε δείξει ότι τρία καρτοκινητά (της εταιρείας ΤΙΜ) ήταν το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2004 σε τακτική επικοινωνία με τα 14 τηλέφωνα-«σκιές» της Vodafone, όπου είχε εγκατασταθεί το παράνομο σύστημα συνακροάσεων. Ενα από τα τρία τηλέφωνα διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε για κλήσεις προς την πόλη Λόρελ του Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου κατά διαβολική σύμπτωση είναι η έδρα της NSA.
Η ΑΔΑΕ, όπως είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρός της Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, αν και γνώριζε τον επίμαχο αριθμό τηλεφώνου στις ΗΠΑ, δεν προχώρησε μέχρι εκεί την έρευνά της: ενημέρωσε τη Βουλή ότι τα σχετικά στοιχεία παρέχονται στη Δικαιοσύνη και το υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω έρευνα.
Ωστόσο, ο ίδιος είχε δείξει από τότε, με έναν κομψό τρόπο, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. «Να σας πω την αλήθεια, φοβόμασταν μην είναι κάποιος "δύσκολος"... Οι κλήσεις όπως ξέρετε καταγράφονται», είχε δηλώσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Λαμπρινόπουλος είχε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: «Ολον αυτόν τον καιρό ψάχναμε στο σκοτάδι με ελλιπή και κατεστραμμένα στοιχεία. Ψάχναμε να βρούμε ένα λάθος, που θα μας οδηγούσε στην αποκάλυψη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΥΠ δεν είχε επιδείξει στενή συνεργασία με την Αρχή.
Το πόρισμα
Κι όμως, η ΕΥΠ γνώριζε για το θέμα πολύ νωρίτερα. Εκείνες τις ημέρες ερχόταν στην επιφάνεια έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία είχε ενημερώσει ένα χρόνο πριν από την αποκάλυψη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων πως καρτοκινητό-«σκιά» της Vodafone είχε δεχθεί τρεις κλήσεις από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι την υπερατλαντική εμπλοκή. Ο Γ. Κοραντής κατέθετε στη Βουλή πως η υπηρεσία του είχε παραδώσει πόρισμα από τις 20 Ιουλίου του 2005 στον τότε πολιτικό της προϊστάμενο Γ. Βουλγαράκη για τα 14 καρτοκινητά-«σκιές». Σε αυτό αναφερόταν ότι στις 24 Αυγούστου του 2004 τρεις συνεχόμενες κλήσεις σε ένα από αυτά είχαν πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ.
Αρκετά χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2011, η εισαγγελική έρευνα για τις παρακολουθήσεις της περιόδου 2004-2005 αποκάλυψε ότι η σύνδεση τεσσάρων από τα 14 κινητά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτροπή των συνομιλιών στα μηχανήματα καταγραφής είχε αγοραστεί στο όνομα της αμερικανικής πρεσβείας.