Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια: Πολιτικά ανεύθυνες οι δηλώσεις Ζάεφ

Επίθεση στον Ζόραν Ζάεφ εξαπέλυσε η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ περί υποκίνησης βίαιων ενεργειών στη γειτονική χώρα από επιχειρηματίες προσκείμενους στη Μόσχα.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ζάεφ «πολιτικά ανεύθυνες», οι οποίες «θέτουν σε αμφιβολία την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία» και αποσκοπούν «στην υποκίνηση της ρωσοφοβίας για την επίτευξη στόχων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της πΓΔΜ».
Η πρεσβεία κάνει λόγο ακόμα για «εικασίες και ανεύθυνες προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας''», ενώ εκφράζει την προσδοκία της ότι η πΓΔΜ θα «θα διεξάγει διεξοδική και αντικειμενική διερεύνηση, εντός του νομικού πλαισίου του κράτους της και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική, των γεγονότων» στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.
Σημειώνεται πάντως ότι ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, παρουσιάστηκε σήμερα εξαιρετικά αισιόδοξος για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ, σε επίσκεψή του στα Σκόπια, προτρέποντας μάλιστα τους πολίτες της χώρας και ειδικά τους νέους ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, να λάβουν μέρος στο επικείμενο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό. 
«Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαν. 
Τέλος, συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.