Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Μπαρουταποθήκη η Ε.Ε. ''Πειραματείζονται'' για πρώτη φορά στην ιστορία

Καταναγκαστικά μέτρα για την προσαρμογή των μουσουλμάνων των υποβαθμισμένων γειτονιών στον δανέζικο τρόπο ζωής
Τα σκοτεινά γκέτο της «φωτεινής» Δανίας
Η Δανία, η πιο ομοιογενής χώρα της ΕΕ, που θεωρείται πρωτοπόρος στην ανθρωπιστική δράση παγκοσμίως, δείχνει το σκοτεινό της πρόσωπο: εισάγει μια σειρά από αμφιλεγόμενα μέτρα για την αφομοίωση - και όχι την ένταξη, όπως λεγόταν μέχρι σήμερα - των μεταναστών που ζουν στα γκέτο.
Το σκεπτικό είναι πως αν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι των γκέτο δεν μπορούν να προσαρμοστούν στον δανέζικο τρόπο ζωής, πρέπει να αναγκαστούν να το κάνουν.
 
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών του γκέτο από την ηλικία του ενός έτους στις δανέζικες αξίες και ο διπλασιασμός των ποινών για εγκλήματα που διαπράττονται εντός των γκέτο. Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δηλώνει ότι στόχος είναι να εξαλειφθούν οι «παράλληλες κοινωνίες» των γκέτο, όμως οι επικριτές των μέτρων τονίζουν ότι αυτά διαιωνίζουν τις «παράλληλες κοινωνίες» καθώς θεσμοθετούν απαράδεκτα διπλά μέτρα και σταθμά: για παράδειγμα, οι κλοπές εντός των γκέτο θα τιμωρούνται με διπλάσια ποινή απ' όση αν είχαν διαπραχθεί σε άλλη γειτονιά!

Οι Δανοί χρησιμοποιούν χωρίς πρόβλημα τον όρο «γκέτο» για να περιγράψουν τις υποβαθμισμένες γειτονιές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για τα μέτρα: είχε πει ότι τα γκέτο «βγάζουν τα πλοκάμια τους» για να απειλήσουν τη δανέζικη κοινωνία και ότι εξαιτίας των γκέτο «έχουν παρουσιαστεί ρωγμές στον χάρτη της Δανίας».

Επιχείρηση εξάλειψης ως το 2030

Η κυβέρνηση παρουσίασε 22 μέτρα τον Μάρτιο με στόχο την εξάλειψη των γκέτο ως το 2030. Μερικά από αυτά ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή και τώρα τίθενται σε εφαρμογή. Τα υπόλοιπα θα ψηφιστούν το φθινόπωρο. Προτάσεις όπως να απαγορεύεται στους εφήβους των γκέτο να κυκλοφορούν στον δρόμο μετά τις 8 μ.μ. και στους κατοίκους των γκέτο να έχουν δορυφορικά πιάτα εγκαταλείφθηκαν. Η δικαιολογία για όλα αυτά είναι ότι απειλείται η δανέζικη ταυτότητα. «Υπάρχουν μέρη όπου δεν αναγνωρίζω τη χώρα μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Λόγω των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν ως τον Ιούνιο του 2019, όλος ο δημόσιος λόγος έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά και ακόμη και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα ακροδεξιά ρητορική και υπερψήφισαν τα μέτρα για τα γκέτο.  

Το 87% των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων της Δανίας είναι αυθεντικοί Δανοί. Τα δύο τρίτα των 500.000 μεταναστών είναι μη Δυτικοί, προερχόμενοι κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, το Πακιστάν, τη Σομαλία και την Τουρκία. Οι περισσότεροι ζουν στα γκέτο.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Δανία έχει την μποέμ αυτόνομη Κριστιάνια (σ.σ. αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα περίπου 1.000 ατόμων στην Κοπεγχάγη) που προκαλεί επί δεκαετίες πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αλλά της οποίας οι κάτοικοι είναι λιγότερο στιγματισμένοι από τους μετανάστες» παρατήρησε το περιοδικό «Time».
Η νέα νομοθεσία για την αφομοίωση των μεταναστών παραλληλίζεται με τις αποικιοκρατικές ιεραποστολές του 19ου αιώνα για τον «εκπολιτισμό των ιθαγενών». Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται για το καλό των μεταναστών, ιδίως των παιδιών τους, που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τους προσφέρουν οι γονείς τους. Οι επικριτές της αντιτάσσουν ότι προσπαθώντας να επιβάλει τις δανέζικες αξίες στους μετανάστες υπονομεύει μία πολύ σημαντική από αυτές: την ισότητα απέναντι στον νόμο. Πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, σε μια Ευρώπη που γίνεται όλο και πιο ξενοφοβική, η περίπτωση της Δανίας θα αποτελέσει κακό προηγούμενο και θα βρει μιμητές.

Πολιτική με επίκεντρο τα παιδιά

Τα μαθήματα για την κουλτούρα της χώρας και τα γλωσσικά τεστ αποτελούν τη βάση της πολιτικής ένταξης των μεταναστών στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Αυστρία και στη Γαλλία. Πριν από 20 χρόνια ήταν προαιρετικά, σήμερα είναι υποχρεωτικά. Αυτό δεν είναι πάντα κακό. Πρακτικές όπως ο γάμος μικρών κοριτσιών και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν είναι αποδεκτές στην Ευρώπη. «Το Βήμα» γνωρίζει, από ανθρώπους που οργανώνουν μαθήματα γαλλικής κουλτούρας για μετανάστες και αιτούντες άσυλο στο Παρίσι, ότι πολλές μουσουλμάνες, για παράδειγμα, χώρισαν τον σύζυγο που τις κακοποιούσε όταν κατανόησαν τα δικαιώματά τους εντός του γαλλικού συστήματος. Η Δανία όμως είναι η πρώτη χώρα που επικεντρώνει την πολιτική της στα παιδιά των μεταναστών και ξεπερνά τα όρια του αυταρχισμού.

Ακραία επιχειρήματα ακούγονται στη δημόσια συζήτηση. Ακόμη και αν δεν υιοθετήθηκαν ορισμένα από αυτά, είναι αδιανόητο και το ότι ακούστηκαν: οι έφηβοι των γκέτο να φορούν «βραχιολάκι» για να παρακολουθούν οι Αρχές αν κυκλοφορούν στους δρόμους μετά τις 8 μ.μ. (πρόεδρος της Επιτροπής Ενταξης Μεταναστών της Βουλής) ή οι μουσουλμάνοι που νηστεύουν στο Ραμαζάνι να μένουν σπίτι τους γιατί αποτελούν δημόσιο κίνδυνο (υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής). 

Οι πιο αμφιλεγόμενες διατάξεις



Υποχρεωτικός βρεφονηπιακός σταθμός

Τα παιδιά των γκέτο πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από την ηλικία του ενός έτους, όπου θα διδάσκονται επί τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα τη δανέζικη γλώσσα και αξίες, όπως τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές παραδόσεις. Οι γονείς των γκέτο που δεν συμμορφώνονται θα παύουν να λαμβάνουν επιδόματα για τα συγκεκριμένα παιδιά. Οι δανοί γονείς μπορούν να επιλέξουν αν θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο πριν από την ηλικία των έξι ετών.
Σκληρότερες ποινές για ίδια αδικήματα
Αδικήματα όπως βανδαλισμοί και κλοπές θα τιμωρούνται με διπλάσιες ποινές αν διαπράττονται εντός των ορίων των γκέτο. Για τα εγκλήματα που έχουν ήδη υψηλές ποινές, αυτές θα αυξάνονται κατά το ένα τρίτο αν διαπράττονται εντός των γκέτο. Αν ένα έγκλημα τιμωρείται κανονικά με πρόστιμο, στα γκέτο θα μπορεί να επισύρει και ποινή φυλάκισης.

Φυλάκιση για τα «ταξίδια επανεκπαίδευσης»

Οι γονείς των γκέτο που στέλνουν τα παιδιά τους σε «ταξίδια επανεκπαίδευσης» στη χώρα καταγωγής τους, φοβούμενοι ότι έχουν γίνει «Δανεζάκια», θα τιμωρούνται με τετραετή φυλάκιση. Τα ταξίδια αυτά είναι μακράς διάρκειας και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «πλήττουν τη σχολική επίδοση, την εκμάθηση των δανέζικων και την ευημερία» των παιδιών των γκέτο