Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Οργάνωσαν δίκτυο περιφρούρησης στο Πικέρμι, με την βοήθεια του Viber

Με την εγκληματικότητα να βρίσκεται εδώ και χρόνια στο ζενίθ, ο μεγαλύτερος φόβος του πολίτη δεν είναι άλλος από την απροσδόκητη και βίαιη παραβίαση της εστίας του,
δηλαδή η εισβολή εγκληματιών μέσα στην κατοικία του, με σκοπό να υφαρπάξουν ότι πιο πολύτιμο υπάρχει από την περιουσία του.

Είναι πάμπολλα τα περιστατικά διαρρήξεων ή και ένοπλων ληστειών, κυρίως σε απομονωμένες κατοικίες περιαστικών περιοχών, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται και με βασανισμούς, ή και ακόμα χειρότερα, ώστε να εξαναγκαστούν οι πολίτες να παραδώσουν τους κόπους μιας ζωής στους εγκληματίες.

Οι αστυνομικές αρχές χαρακτηρίζονται από τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε πόρους, και ως εκ τούτου υπονομεύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επομένως η ποιότητα της ζωής τους. Ο διαρκής φόβος του να παραμένει κάποιος απροστάτευτος, άλλωστε, υπερβαίνει σε ψυχοκοινωνικούς όρους ακόμα και την απώλεια της όποιας περιουσίας…

​Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Viber στο κινητό τηλέφωνο, δεκάδες κάτοικοι δημιούργησαν ένα κοινό γκρουπ μέσω του οποίου συνομιλούν και αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση παρατηρήσουν ή ότι μπορεί να θεωρηθεί «απειλή»Γνωρίζοντάς τα όλα αυτά, κάτοικοι ενός νέου σχετικά προαστίου της Αθήνας, αυτού της Διώνης στο Πικέρμι, έχοντας θορυβηθεί από τα κρούσματα διαρρήξεων στην περιοχή τους, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να πάρουν την τύχη της ασφάλειας και της οικογενειακής τους ηρεμίας στα χέρια τους.

Σε μια πρωτοβουλία που αξιοποιεί και συνδυάζει τις σύγχρονες τεχνολογίες με την παραδοσιακή μορφή της «γειτονιάς» -αυτής που έχει χαθεί στους μοντέρνους καιρούς- οι κάτοικοι δικτυώνονται με σκοπό την εγρήγορση και την άτυπη επιτήρηση της περιοχής τους, ώστε να αποτρέπονται αποτελεσματικά όσοι επιβουλεύονται τις περιουσίες τους.

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Viber στο κινητό τηλέφωνο, δεκάδες κάτοικοι δημιούργησαν ένα κοινό γκρουπ μέσω του οποίου συνομιλούν και αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση παρατηρήσουν ή ότι μπορεί να θεωρηθεί «απειλή», ώστε άμεσα είτε να επέμβουν οι ίδιοι δια της παρουσίας τους, είτε να ειδοποιηθούν εγκαίρως οι Αρχές.
Οι κάτοικοι δικτυώνονται και αναφέρουν μεταξύ τους -κι αν χρειαστεί στην αστυνομία- οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στη γειτονιά τους
Οι κάτοικοι δικτυώνονται και αναφέρουν μεταξύ τους -κι αν χρειαστεί στην αστυνομία- οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στη γειτονιά τους




«Λειτουργεί πολύ καλύτερα από συναγερμό. Είναι σαν να ειδοποιείς ταυτόχρονα όλους τους γείτονες σου μόλις αισθανθείς απειλή», εξηγεί στον φακό του zougla.gr ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας «Διώνη alert», Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας αλλά και περιστατικά κατά τα οποία, ίσως, το σύστημα αυτό να έκανε τους διαρρήκτες να το σκεφτούν δύο φορές…

Ο κ. Κανελλόπουλος θα ήθελε επίσης να δει μιμητές της πρωτοβουλίας αυτής και σε άλλες γειτονιές.

Δείτε τη συνέντευξη:
 

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υψηλής εγκληματικότητας –αν και τα πράγματα δείχνουν καλύτερα από ότι στο παρελθόν –επισημαίνει ότι «το αίσθημα ασφάλειας είναι αυτό που δύσκολα επανέρχεται όταν παραβιαστεί η οικεία» και χαιρετίζει το «Διώνη alert», θεωρώντας ότι βοηθάει τις Αρχές να αστυνομεύσουν καλύτερα την πόλη του. Παράλληλα, ο ίδιος αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει προς την ίδια κατεύθυνση, όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά και για τη διαλεύκανση των αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος έχει υποβάλλει πρόταση σχεδίου προς την Τροχαία επέκτασης των καμερών ασφαλείας σε κεντρικά δημοτικά δίκτυα, και κυρίως στις εισόδους του οικισμού της Διώνης. Οι κάμερες θα καταγράφουν τις κινήσεις των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τον οικισμό, ώστε οι πληροφορίες αυτές να επεξεργάζονται εκ των υστέρων, κατά την έρευνα κάποιου περιστατικού διάρρηξης, από την αστυνομία.

«Το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη δράση διάφορων συμμοριών που δρουν στην περιοχή, αφού όποιος μπαίνει ή βγαίνει από την πόλη θα είναι γνωστός –εφόσον χρειαστεί- στην αστυνομία» επισημαίνει ο Ευάγγελος Μπουρνούς στο zougla.gr, σημειώνοντας ότι ο Δήμος διατίθεται να καλύψει τα έξοδα των καμερών.

Δείτε τη συνέντευξη:
 
http://www.zougla.gr/greece/article/organosan-diktio-perifrourisis-sto-pikermi
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας
Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης