Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Πολύ σκληρή η Ελληνική Ιστορία για να πεθάνει, κ.Πρωθυπουργέ - Μακεδονία μία και Ελληνική, το φωνάζουν τα χώματα μας

Αύξηση τουριστών στην Αμφίπολη και στα μνημεία του Μ. Αλεξάνδρου
Ουρές κάνουν οι επισκέπτες, Eλληνες και ξένοι, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και τα μουσεία της Μακεδονίας!
Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών σε Βεργίνα και Αμφίπολη είναι θεαματική, ειδικά τους μήνες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 Και μπορεί οι αρχαιολόγοι και οι επιστήμονες να είναι επιφυλακτικοί και να μη συνδέουν την αύξηση στην κίνηση με το εθνικό φρόνημα των Βορειοελλαδιτών, που βρίσκεται στο ζενίθ του, οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής όμως θεωρούν πως για τα περισσότερα εισιτήρια που κόβονται ο παραπάνω είναι ο κυριότερος λόγος.

Ενδεικτικό του ότι όλο και περισσότεροι θέλουν να γνωρίσουν το μεγαλείο των Μακεδόνων είναι το γεγονός ότι στο Μουσείο της Αμφίπολης, λίγο μακρύτερα από τον λόφο Καστά, τα «μυστικά» του οποίου δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί, σημειώνεται αύξηση 20% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
9.500 σε ένα τρίμηνο
Το 2017 το Μουσείο της Αμφίπολης επισκέφθηκαν περίπου 11.000 άτομα, ενώ το 2018 οι επισκέψεις μόνο για το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου άγγιξαν τις 9.500. Αύξηση στην επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας και του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών «βλέπει» ο πρόεδρος της κοινότητας Βεργίνας του Δήμου Βέροιας Μανώλης Εμμανουηλίδης. Την ίδια άποψη έχει και ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας από τη Βεργίνα Γιώργος Γουλτίδης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζει πως η αύξηση της επισκεψιμότητας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη του 1992, την περίοδο των συλλαλητηρίων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το μουσείο με τα μοναδικά στην ανθρωπότητα ευρήματα από τα σπλάχνα της μακεδονικής γης συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των μουσείων της χώρας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2017 το επισκέφτηκαν 203.632 άτομα, ενώ συγκρίνοντας το πρώτο δίμηνο του 2017 με εκείνο του 2018 -στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί- θα δει κανείς αύξηση 2.000 επισκεπτών φέτος.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για το ανάκτορο των Αιγών, γνωστό και ως «Παρθενώνας της Μακεδονίας», το οποίο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις αρχές Ιουνίου.


Β. Στολάκης