Πλήθος διαμαρτυριών έχει προκαλέσει η κατάργηση από το Instagram ενός λογαριασμού που διατηρούσαν Σέρβοι ακτιβιστές, στον οποίο αναρτούσαν φωτογραφίες – αποδείξεις για τις καταστροφές των Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Κόσοβο (Κοσσυφοπέδιο) από φανατικούς Αλβανούς ισλαμιστές.
Το Κόσοβο, που η Σερβία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος και θεωρεί έδαφός της, προσπαθεί να γίνει δεκτό ως μέλος στην UNESCO.
Μια ομάδα Σέρβων φοιτητών, για να αντιδράσουν σε αυτή την υποψηφιότητα, έφτιαξαν μια σελίδα στο Instagram με όνομα «Όχι στην ένταξη του Κόσοβο στην UNESCO».
Εκεί άρχισαν να αναρτούν πολλές φωτογραφίες από Ορθόδοξους ναούς, μοναστήρια, νεκροταφεία και άλλα ιερά, που οι Αλβανοί μουσουλμάνοι στο Κόσοβο έχουν καταστρέψει, βανδαλίσει, κατεδαφίσει.
Το Instagram κατάργησε τη σελίδα με τη δικαιολογία ότι περιείχε «ενοχλητικό περιεχόμενο».
«Μας είπαν ότι αναρτούμε “ενοχλητικές” εικόνες, αλλά εμείς απλά αναρτήσαμε την αλήθεια. Τους εμπρησμούς σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών, την καταστροφή μνημείων, τάφων κ.ο.κ.», δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές φοιτητές στους δημοσιογράφους.
Ένας άλλος από τους φοιτητές, μιλώντας στο Sputnik Serbia, είπε ότι πιστεύει πως το Instagram κατάργησε τη σελίδα του ύστερα από παράπονα εκείνων «που προωθούν την ένταξη του ψευδοκράτους του Κοσόβου στην UNESCO».
Οι Σέρβοι δείχνουν με φωτογραφίες στο Twitter ότι οι καταστροφές των Αλβανών ισλαμιστών στους Ορθόδοξους ναούς στο Κόσοβο δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις αντίστοιχες καταστροφές που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος μια δεκαετία μετά.
Βεβαίως οι Σέρβοι φοιτητές δεν περιορίστηκαν μόνο στον διαδικτυακό αγώνα μέσω Instagram.
Απέστειλαν το ίδιο φωτογραφικό υλικό και στους 195 αντιπροσώπους των κρατών που είναι μέλη στην UNSESCO, ενώ έφτιαξαν και βίντεο στα σερβικά, αγγλικά και αραβικά, που ανάρτησαν στο διαδίκτυο, όπως το ακόλουθο:
Τα μέλη του ΟΗΕ που συμμετέχουν και στην UNESCO, για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναμένεται να ψηφίσουν στις 9 Νοεμβρίου για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την υποψηφιότητα του Κοσόβου.
Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Ωστόσο, η Σερβία το θεωρεί ακόμα έδαφός της. Για να ενταχθεί το Κόσοβο στην UNESCO χρειάζεται τα 2/3 των ψήφων των 195 μελών, από τα οποία τα 111 έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.
Μια χώρα ή μια περιοχή δεν χρειάζεται να είναι μέλος του ΟΗΕ για να γίνει μέλος της UNESCO.
Ο πρέσβης της Σερβίας την UNESCO δήλωσε στο Sputnik Serbia ότι η ιδεολογία της «Μεγάλης Αλβανίας» υποστηρίζει την καταστροφή σε ό,τι έχει απομείνει από τον Σερβικό πολιτισμό στο Κόσοβο.
Περισσότερες από 100 Ορθόδοξες εκκλησίες καταστράφηκαν στο Κόσοβο μεταξύ του 1999 και του 2004.