Σερβία και Κροατία χτυπούν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου -αν όλα πάνε καλά- σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον θα είναι αναγκασμένες να συνεργάζονται στενά εφʼ όλης της ύλης. Όμως τα τραύματα του πρόσφατου παρελθόντος όχι μόνο δεν έχουν επουλωθεί ακόμη, αλλά φέρνουν τις δύο γειτονικές χώρες να αντιδικούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης. Ο Βουκ Γέρεμιτς ανακοίνωσε χθες ότι η Σερβία κατέθεσε επίσημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απάντησή της και την αντιπροσφυγή κατά της Κροατίας για γενοκτονία. Ο μόλις 35 ετών σέρβος υπουργός Εξωτερικών, με λαμπρές σπουδές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τόνισε ότι η κυβέρνησή του έκανε ό,τι μπορούσε, ώστε να μην εξελιχθεί η κατάσταση κατʼ αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν βρήκε σύμμαχο στην άλλη πλευρά, για να παραιτηθεί από την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.
“Δεν είχαμε άλλη επιλογή, από την κατάθεση αντιπροσφυγής και έχουμε συνείδηση ότι οι σχέσεις μας με την Κροατία εισέρχονται σε νέα φάση, αλλά παράλληλα επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τη χώρα αυτή στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης επιθυμούμε να κυριαρχήσουν στα Δυτικά Βαλκάνια ειρήνη και σταθερότητα”, ανέφερε ο Γέρεμιτς.
Η κίνηση αυτή του Βελιγραδίου περιπλέκει την πορεία προς την Ευρώπη, καθώς ήδη έχει να αντιμετωπίσει το αγκάθι της μη σύλληψης του σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Αν και η σερβική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί για τη σύλληψή του, η Ε.Ε. εξαρτά την αποδοχή της σερβικής υποψηφιότητας για ένταξη από τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Εν πάση περιπτώσει, οι νομικοί εκπρόσωποι της Σερβίας κατέθεσαν τη Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφυγή κατά της Κροατίας για γενοκτονία σε βάρος Σέρβων στη διάρκεια του πολέμου το 1991 - 1995.
Η σερβική κυβέρνηση απάντησε με τον τρόπο αυτό στην προσφυγή που κατέθεσε η Κροατία κατά της Σερβίας για γενοκτονία το 1999.
Η Κροατία κατέθεσε το 1999 την προσφυγή στη Χάγη, κατηγορώντας τη Σερβία για παραβιάσεις της σύμβασης του 1948 περί πρόληψης και καταστολής της γενοκτονίας στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας.
Στις 18 Νοεμβρίου του 2008 το Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή της Κροατίας κατά της Σερβίας.