Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Το Διεθνές Δικαστήριο θα κρίνει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Κοσοβάρων


Πείτε «Μάχη του Κοσσυφοπεδίου» και όσοι ζουν στα Βαλκάνια θα θυμηθούν αυτομάτως την ήττα της Σερβίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1389. Ετσι, σαφώς δεν είναι τυχαίο ότι οι ηγέτες της Σερβίας μιλούν για μια νέα «διπλωματική» μάχη του Κοσσυφοπεδίου.
The Economist
Αυτή η μάχη μεταφέρθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, όταν άρχισε η ακροαματική διαδικασία που θα κρίνει αν ήταν νόμιμη ή όχι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τον Φεβρουάριο του 2008. Η απόφαση που θα λάβουν οι 15 δικαστές θα έχει μεγάλη σημασία για διάφορα σημεία του κόσμου, από την Καταλωνία έως το Θιβέτ και οπουδήποτε αλλού όπου το επιχείρημα σχετικά με το δικαίωμα του λαού στην αυτοδιάθεση φαίνεται να αντιβαίνει στο δικαίωμα του κράτους να διατηρεί την εδαφική του ακεραιότητα.

Αλβανόφωνη πλειοψηφία
Το Κοσσυφοπέδιο έχει πληθυσμό τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άτομα. Η συντριπτική πλειονότητα είναι αλβανόφωνη. Σε αντίθεση με τις έξι Δημοκρατίες της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας που έγιναν κράτη, το Κοσσυφοπέδιο ήταν μια επαρχία της Σερβίας αλλά είχε πολλά από τα στοιχεία μιας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών η Βουλή, η κυβέρνηση και η έδρα που διέθετε στην εκ περιτροπής προεδρία της Γιουγκοσλαβίας. Μετά τον πόλεμο του Κοσόβου, που κορυφώθηκε με τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, η σερβική κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο αντικαταστάθηκε από ένα σώμα του ΟΗΕ, το οποίο παρέδωσε σταδιακά την εξουσία στους εκλεγμένους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.
Η Σερβία υποστηρίζει ότι το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου δεν είχε δικαίωμα να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας και ότι τα Ηνωμένα Εθνη είχαν τη νόμιμη υποχρέωση να ακυρώσουν τη ανακήρυξη. Η απάντηση των Κοσοβάρων είναι ότι πρόκειται για συνταγματικό ζήτημα και όχι διεθνές νομικό ζήτημα και ότι πέραν αυτού έχουν και οι ίδιοι δικαίωμα να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους όπως και τα άλλα μέρη της Γιουγκοσλαβίας.
Εως τώρα, 63 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και 22 εκ των 27 κρατών της Ε.Ε. Ωστόσο η Κίνα, η Ρωσία και πολλές άλλες σημαντικές χώρες δεν το έχουν κάνει – μία από αυτές είναι η Ισπανία που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο. Στο δικαστήριο, εκτός από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, άλλες 29 χώρες θα καταθέσουν τις απόψεις τους. Επειτα, κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι δικαστές θα εκδώσουν μια μη δεσμευτική συμβουλευτική γνώμη.
Διφορούμενη γνώμη
Στην πραγματικότητα, η γνώμη τους για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διφορούμενη. Αλλά εάν υπάρξει ισοπαλία, όπως σχολιάζει ο Αλβανός αναλυτής, Ρεμζί Λανί, τότε θα πρόκειται για «ήττα της Σερβίας», διότι αργά αλλά σταθερά οι κυβερνήσεις του κόσμου θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Η αντίθεση της Ρωσίας και της Κίνας, πάντως, σημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα μπορέσει ποτέ να ενταχθεί στον ΟΗΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο σώμα στο οποίο οι δύο χώρες έχουν δικαίωμα βέτο. Ακόμη κι αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της Σερβίας, είναι απίθανο να αλλάξει κάτι, διότι είναι αδιανόητη η προοπτική ανάκτησης του ελέγχου του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.
/ellinikoforum.blogspot.com