Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΛΟΙΟ


«Η Πρίστινα εκδίδει βιβλία, στα οποία διατυπώνονται αδιανόητοι ισχυρισμοί ότι η σερβική μεσαιωνική ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά, είναι κληρονομιά των Αλβανών του Κοσόβου.», υποστήριξε ο κ. Γέρεμιτς.
«Προτεραιότητα της Σερβίας είναι η διαφύλαξη της απειλούμενης με καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο», τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα και την UNESCO να εμποδίσουν την απόπειρα παραχάραξης της πολιτιστικής ιστορίας του Κοσόβου.
«Ο σερβικός λαός επιθυμεί συμφιλίωση, συμβιβασμό και συμφωνία. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά», ανέφερε ο κ. Γέρεμιτς, στην ομιλία του στην 181η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της UNESCO στο Παρίσι.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί τα σερβικά μοναστήρια στο Κόσοβο να αποτελέσουν «πιόνια στο επικίνδυνο παιχνίδι της δημιουργίας ταυτότητας» και πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες αλλαγής της ιστορίας πρέπει να καταδικαστούν».
«Η Πρίστινα εκδίδει βιβλία, στα οποία διατυπώνονται αδιανόητοι ισχυρισμοί ότι η σερβική μεσαιωνική ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά, είναι κληρονομιά των Αλβανών του Κοσόβου. Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η UNESCO δεν πρέπει να παραμείνουν απαθείς», υποστήριξε ο κ. Γέρεμιτς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας χαιρέτισε τις δράσεις της UNESCO στο Κόσοβο και ευχαρίστησε τους πολυάριθμους δωρητές που βοήθησαν στη ανακατασκευή των εκκλησιών και μοναστηριών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που καταστράφηκαν στις 17 Μαρτίου του 2004. «Υπάρχει ακόμη πολύ έργο να γίνει. Περισσότερες από 150 εκκλησίες και μονές συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χτίστηκαν τον 11ο αιώνα, καταστράφηκαν από εξτρεμιστές Αλβανούς τα τελευταία δέκα χρόνια. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι 35 μονές και εκκλησίες που καταστράφηκαν στα επεισόδια του Μαρτίου του 2004», είπε.
Αν και σε ορισμένες εκκλησίες έγιναν έργα ανακατασκευής, πολλές παραμένουν ερείπια ή είναι κατεστραμμένες, σημείωσε ο κ. Γέρεμιτς αναφέροντας ως παράδειγμα την εκκλησία της Παναγίας της Λιέβισκα στο Πρίζρεν, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και παρότι είναι στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχει επανειλημμένως αποτελέσει στόχο βανδαλιστών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ


ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΩΝΙΣΜΟ