Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Αυτές οι συνεδριάσεις ,εκλείπουν από την Ελλαδική εκκλησία.
Την Δευτέρα 4 Μαΐου, στην κατοικία του Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ, υπό την προεδρία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας
και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου Α΄, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνοδικής Θεολογικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Εκεί ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος κάλεσε όλους τους Ρώσους θεολόγους, να συμβάλουν παντοιοτρόπως στην αναβίωση της Ρωσικής θεολογίας και στην μετατροπή της σε «πνευματική βάση της ιδεολογίας» των συγχρόνων.
"Περνάει ο καιρός, εμφανίζονται καινούρια προβλήματα, που ανησυχούν τους πιστούς μας και ταράζουν πολλούς ανθρώπους, και εμείς πρέπει να δώσουμε την εκκλησιαστική ορθόδοξη απάντηση σε όλα αυτά, ανοίγοντας έτσι τους δρόμους με τους οποίους η Εκκλησία θα προχωρήσει στο κήρυγμα και τη διακονία, εκτελώντας την αποστολή της, στη σύγχρονη κοινωνία και τον πολιτισμό",- δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας χθες, στην ολομέλεια της Συνοδικής Θεολογικής Επιτροπής της Ρωσικής Εκκλησίας.
Ακόμη ο Πατριάρχης υπενθύμισε, σε εκείνους που σήμερα καλούνε να «κλειστούμε» από τον κόσμο και να σωζόμαστε στις σπηλιές, ότι όταν κάποτε η εκκλησία "μετέτρεψε την παλιά ειδωλολατρική κουλτούρα", έτσι και σήμερα δεν μπορεί να παραιτηθεί από το μέγιστο στόχο: "Την οικοδόμηση, τη δημιουργία χριστιανικού πολιτισμού και χριστιανικής κοινωνίας, να αντιμετωπίσει πνευματικά καταστροφικές για τους ανθρώπους τάσεις νεοεθνικισμού και αθεΐας".

"Αλλά αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί παραμένοντας στο γκέτο, στην απομόνωση, πίσω από τους τοίχους που οικοδομούνται, μέσω της άρνησης των πάντων, όσων δεν ανήκουν στο δικό της υποπολιτισμό", - συνέχισε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος.
Επίσης σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη σημερινή κατάσταση, όταν οι πιο πολλοί άνθρωποι "στέκονται στο κατώφλι της εκκλησίας, ή μπαίνοντας εκεί, κάνουν μόνο τα πρώτα βήματα", ο ρόλος της θεολογίας είναι «πολύ μεγάλος»."Καλώντας τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των νέων που μεγάλωσαν σε νέα εποχή, να μπουν στην εκκλησία για να συμμετάσχουν στη ζωή της χάριτος, πρέπει να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα υποκειμενικά και ψυχολογικά εμπόδια σ’ αυτή την επανείσοδο τους", - τόνισε κλείνοντας ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος.


Η Ρωσική εκκλησία προφανώς μαθαίνει από τα λάθη της Ελλαδικής εκκλησίας και προλαβαίνει τα χειρότερα, ένα θετικό ‘προϊόν’ της Ρωσίας είναι ο έλεγχος οποιασδήποτε ξενόφερτης ιδεολογίας. Έτσι και αυτή την στιγμή προϊδεάζει τους θεολόγους της να παραμείνουν σθεναρά στην παράδοση της Ορθοδοξίας ,κλείνοντας τα αυτιά τους σε νεοεποχίτικα μηνύματα που προσβάλουν την ιστορία και παράδοση της Ρωσικής Εκκλησίας.
Ένα παρόμοιο και αυτοτελές σκηνικό στήθηκε με την γραφεί της προπαγανδιστικής από σιωνιστικούς κύκλους νέας ιστορίας της Ελλάδος καθώς και την συγγραφεί νέων θρησκευτικών βιβλίων στα σχολεία του δημοτικού και γυμνασίου από θεολόγους, αθεολόγητους με κύριο στόχο την προβολή του Οικουμενισμού και την απαξίωση της παραδόσεως της Ορθοδοξίας
.