Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Φόβοι για νέα κλιμάκωση: Συνωστισμός αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων στο Θρακικό πέλαγος



Ο «ψυχρός» πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει μεταφερθεί στο Β. Αιγαίο.

Ήδη ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης πλέει η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Harry S. Truman». Από το οποίο απονηώνονται καθημερινά μαχητικά F-18 και εκπαιδεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης σε συνεργασία με όλα τα Συμμαχικά πλοία που το συνοδεύουν.

 
Στην ίδια πάντως περιοχή και οι Ρώσοι διαθέτουν τουλάχιστον ένα πολεμικό πλοίο το οποίο επιτηρεί συνεχώς τις κινήσεις του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου και των Μονάδων που το συνοδεύουν.


Admiral Kasatonov VS USS Bainbridge
Τις τελευταίες ώρες δυο ακόμη πανίσχυρα πολεμικά πλοία των δύο υπερδυνάμεων πλέουν σε Διεθνή Ύδατα μεταξύ Λήμνου και Λέσβου με κατεύθυνση το Θρακικό Πέλαγος.

Πρόκειται για το Αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Bainbridge και τη Ρωσική φρεγάτα «αστακό» Admiral Kasatonov τα οποία βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» μεταξύ τους με το Kasatonov να έχει γίνει «σκιά» του Bainbridge όσο το αντιτορπιλικό κινείται στο Αιγαίο.


 
Δυο πλοία τα οποία δείχνουν ισοδύναμα αφού διαθέτουν τρομακτική ισχύ πυρός και δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Το αντιτορπιλικό USS Bainbridge κλάσης Arleigh Burke έχει εκτόπισμα 9200 τόνους, μήκος 155 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 30 κόμβων. Με όπλο τους πανίσχυρους βαλλιστικούς πυραύλους Tomahawk οι οποίοι στην έκδοση BlockII TLAM-A μπορεί να χτυπήσει στόχους στο έδαφος σε απόσταση έως και 1550 μίλια δηλαδή σχεδόν 2500 χλμ η οποία φυσικά καλύπτει ακόμα και από το Αιγαίο ολόκληρη την Ουκρανία αλλά και μεγάλο μέρος της Ρωσίας. Με τους Tomahawk να είναι τα Στρατηγικά όπλα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι πύραυλοι Cruise Τοmahawk κατευθύνονται με πολλαπλούς τρόπους και από διαφορετικούς αισθητήρες προκειμένου να χτυπήσουν στόχους με «χειρουργική» ακρίβεια όπως δορυφόροι, μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, μη επανδρωμένα UAV αλλά ακόμα και από κομάντος στο έδαφος.

Βαριά οπλισμένο όμως είναι και το Ρωσικό Admiral Kasatonov το οποίο λόγω του εκτοπίσματος των 4500 τόνων θεωρείται φρεγάτα, όμως οι δυνατότητές του προσεγγίζουν αντιτορπιλικά ή ακόμα και καταδρομικά.

Διαθέτει μεταξύ άλλων στο οπλοστάσιό του τους «φονικούς» Kalibr, πυραύλους Cruise αντίστοιχων δυνατοτήτων με τους Αμερικανικούς Tomahawk. Mε το βεληνεκές τους στην πιο σύγχρονη έκδοση 3Μ-14/3Μ-14Τ να αγγίζει ακόμα και τα 2500 χλμ. Οι Ρώσοι σύμφωνα με τους Ουκρανούς αλλά και μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τους Kalibr από πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα για να πλήξουν στρατηγικούς στόχους στις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία.

Το Admiral Kasatonov είναι το πιο καινούργιο πλοίο του Ρωσικού Στόλου αφού ανέλαβε επιχειρησιακά καθήκοντα μόλις πριν από ενάμιση χρόνο τον Ιούλιο του 2020. Κλάσης Admiral Gorshkov δηλαδή των πιο σύγχρονων Ρωσικών πλοίων, είχε ελλιμενιστεί για λίγες ώρες τον Μάρτιο του 2021 στο λιμάνι του Πειραιά για να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Στην Αλεξανδρούπολη το γιγάντιο οχηματαγωγό «LIBERTY PASSION»
Με προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο δείχνει να μετατρέπεται σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο απέπλευσε το απόγευμα του Σαββάτου (σε ώρα Ελλάδας) ένα νέο γιγάντιο οχηματαγωγό με στρατιωτικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ.

Το οχηματαγωγό «LIBERTY PASSION», πλοίο με σημαία ΗΠΑ και χωρητικότητα εκτοπίσματος άνω των 20.000 τόνων, αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μάρτη