Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Στοιχεία που καθηλώνουν από το Ισραήλ: «Πλήρως εμβολιασμένοι οι περισσότεροι ασθενείς με Covid στα νοσοκομεία»


Στοιχεία που καθηλώνουν και αλλάζουν τα δεδομένα των εμβολιασμών έρχονται από την πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. 
«Το 85% με 90% των νοσηλειών αφορά πλήρως εμβολιασμένα άτομα» και «το 95 % των σοβαρά νοσούντων» βρίσκονται στην εμβολιαστική διαδικασία, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Herzog στο Ισραήλ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό News 13.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Herzog της Ιερουσαλήμ, Kobi Haviv, τόνισε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα σε εμβολιασμένα άτομα αποδίδονται στο γεγονός ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται». Σημείωσε δε ότι η πλειονότητα των ασθενών με Covid19, που νοσηλεύονται στο Ισραήλ είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι νοσούν σοβαρά έχουν επίσης εμβολιαστεί.

«Το 85% με 90% των νοσηλειών αφορά πλήρως εμβολιασμένα άτομα» και «το 95 % των σοβαρά νοσούντων» βρίσκονται στην εμβολιαστική διαδικασία, δήλωσε ο Haviv μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό News 13. Σύμφωνα με τον Haviv, τα αυξανόμενα κρούσματα σε εμβολιασμένα άτομα αποδίδονται στο γεγονός ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται».

Τα στοιχεία του Ισραηλινού υπουργού Υγείας τον Ιούλιο 2021 έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer στην πρόληψη της μόλυνσης και των ασθενειών έχει μειωθεί από το 90 % στο 39 % και 41 %, αντίστοιχα. Ωστόσο, τα επίπεδα προστασίας από σοβαρές ασθένειες (88%) και νοσηλείας (91,4%) παρέμειναν υψηλά.

Το εμβόλιο της PfizerΤο εμβόλιο της Pfizer ήταν το μόνο εμβόλιο έναντι του Covid διαθέσιμο για τους Ισραηλινούς από τότε που εγκρίθηκε η χρήση του τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το εμβόλιο της Moderna θα προσφερθεί τον Αύγουστο σε ορισμένα άτομα, ενώ εκείνο της Pfizer θα διατεθεί σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Η Pfizer δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την τελευταία εξέλιξη. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, στο Ισραήλ των 9, 4 εκατομμυρίων κατοίκων, 5.392.509 είναι πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer ενώ 349.707 υποβλήθηκαν σε τρίτη ενισχυτική δόση.

Συνεχής αύξηση κρουσμάτων

Το Ισραήλ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020 και μέσα σε τρεις μήνες, τουλάχιστον το 50 % του πληθυσμού του είχε εμβολιαστεί με ένα εμβόλιο mRNA αγγελιοφόρου, καθιστώντας τη χώρα παγκόσμια πρώτη στον εμβολιασμό.

Αλλά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η χώρα διαπιστώνει μία συνεχή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid και των νοσηλειών λόγω της παράλλαξης Delta που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Η μετάλλαξη Delta έχει καταστεί η κυρίαρχη παραλλαγή που εξαπλώνεται σε όλο το Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 90% των κρουσμάτων που έχουν αναλυθεί.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να γίνει πιο μολυσματική αλλά το αν προκαλεί πιο σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παραμένει ακόμα άγνωστο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ran Balicer, ειδικό επί της δημόσιας υγείας και πρόεδρο της Εθνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Ισραήλ για τον Covid, «δεν είδαμε μόνο ασθένειες μεταξύ των μη εμβολιασμένων … αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ολοένα και περισσότερα κρούσματα και στους εμβολιασμένους ».

Παρά την άνοδο των περιπτώσεων Covid και των νοσηλειών, οι ειδικοί υποστηρίζουν, πως το τρέχον κύμα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα και τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν χαμηλά.