Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Δημιουργός AstraZeneca: "Απίθανη" η επίτευξη ανοσίας της αγέλης με τη μετάλλαξη Δέλτα της COVID-19



Στοπ στην ελπίδα για επίτευξη ανοσίας της αγέλης ως προς τηνόσο COVID-19 έβαλε, την Τρίτη (10/08), ο δημιουργός του εμβολίου AstraZeneca λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης για τη νόσο COVID-19 είναι «απίθανη» λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 υποστήριξε, την Τρίτη (10/08), ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της εμβολιαστικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημιούργησε το εμβόλιο AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, o ίδιος σε ομιλία προς βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία επικαλείται σε σχετικό δημοσίευμα ο «Guardian», ανέφερε πως το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν σταμάτησαν την εξάπλωση της νόσου COVID-19, σήμαινε ότι η επίτευξη του ορίου συνολικής ανοσίας στον πληθυσμό ήταν «μυθική».

Χαρακτηριστικά, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ υποστήριξε: «Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι πως δεν είναι σαν την ιλαρά. Εάν το 95% των ανθρώπων εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς, τότε ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί στον πληθυσμό. Η μετάλλαξη Δέλτα θα εξακολουθεί να μολύνει τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί και αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, κάποια στιγμή θα συναντήσει τον ιό και δεν έχουμε τίποτα που θα σταματήσει (εντελώς) αυτή τη μετάδοση».

Αν και τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων από τη νόσο COVID-19, δεν εμποδίζουν ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί από τον ιό την προκαλεί.

Η έννοια της ανοσίας της αγέλης ή του πληθυσμού βασίζεται στη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού που αποκτά ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε από προηγούμενη μόλυνση, η οποία, με τη σειρά της, παρέχει έμμεση προστασία από μολυσματική ασθένεια για τους μη εμβολιασμένους και εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ προηγουμένως.

Μάλιστα, τα δεδομένα από μια πρόσφατη σχετική μελέτη που διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου, υποδηλώνουν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών έχουν περίπου 49% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα.

Τα ευρήματα έδειξαν, επίσης, ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν περίπου τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικά μετά την επαφή με κάποιον που είχε μολυνθεί από COVID-19 (3,84%, πτώση από 7,23%).

https://sputniknews.gr/20210811/dimioyrgos-astrazeneca-apithani-i-epiteyxi-anosias-tis-agelis-me-ti-metallaxi-delta-tis-covid-19-16499778.html