Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Ρωσία: Οι ΗΠΑ προκαλούν την Τεχεράνη για να αναλάβουν στρατιωτική δράση

 
Με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να κατευθύνεται προς την Ευρώπη για χάρη του ΝΑΤΟ και τις Ρωσικές κυρώσεις να βρίσκονται στο τραπέζι, η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε την Ουάσιγκτον για την στάση που τηρεί έναντι του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να προκαλέσει το Ιράν και να το ωθήσει να παραβιάσει το καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και να υπονομεύσει την συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ώστε να «αποκτήσει την αφορμή για να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικά σενάρια».
«Οι Αμερικανοί μας εταίροι με την υποστήριξη μερικών περιφερειακών τους συμμάχων προσπαθούν απροκάλυπτα να προκαλέσουν το Ιράν», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Μόσχα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον αφού ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – σ.σ) , απαιτεί από την Τεχεράνη να εκπληρώνει απαρέγκλιτα όλες τις δεσμεύσεις της που σχετίζονται με το ΚΟΣΔ. «Το ΚΟΣΔ συνιστά μια λεπτή ισορροπία συμφερόντων, δεσμεύσεων και συμβιβασμών. Δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί τμηματικά, να εφαρμόζεται δηλαδή το ένα τμήμα του και το άλλο να μην είναι δεσμευτικό ως προς την εφαρμογή του. Αυτό αποκλείεται παντελώς», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.onalert.gr/kosmos/rosia-oi-ipa-prokaloyn-tin-techerani-gia-na-analavoyn-stratiotiki-drasi/359362/