Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Τελείωσε το Παλαιστινιακό: Το Ισραήλ προσαρτά την Κοιλάδα του Ιορδάνη - Αγκυρα: «θα σας πολεμήσουμε μέχρι τέλους»

 
Ισορροπία τρόμου στην Μέση Ανατολή μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου, για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της βόρειας Νεκρής Θάλασσας γεγονός που θα τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα το σχέδιο για επίλυση του παλαιστινιακού με βάση την αρχή των "δύο κρατών".
Επί της ουσίας θα τελειώσει οριστικά και οποιαδήποτε σκέψη για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος που θα "ζούσε" δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ.
Χτες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου αποκάλυψε πως προτίθεται να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου.
«Σήμερα, ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρή Θάλασσα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια συνέντευξη Τύπου στην Ραμάτ Γκαν, κοντά στο Τελ Αβίβ.
"Υπάρχει ένα μέρος που θα τεθεί αμέσως υπό ισραηλινή κυριαρχία μετά τις εκλογές. Αν λάβω καθαρή εντολή τότε θα εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρή Θάλασσα.
Αυτή θα είναι η ανατολική μας "ασπίδα" που θα μας διασφαλίσει ότι δεν θα ξαναγίνουμε χώρα με εύρος λίγων χιλιομέτρων.
Ο χάρτης αυτός εγγυάται στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ. Καθορίζει τα ανατολικά μας σύνορα. Δείτε τον χάρτη με το μπλε χρώμα.
Θα προστατέψει όλα τα συμφέροντα ασφαλείας μας και θα μας εγκαταστήσει για πάντα στην περιοχή" πρόσθεσε.
Η Κοιλάδα του Ιορδάνη αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.
Αυτή η κίνηση, διευκρίνισε, δεν θα γίνει πριν την δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ και πριν από διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό θα είναι «μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την κυριαρχία μας στους οικισμούς μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και σε άλλες τοποθεσίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας», δήλωσε ο Νετανιάχου, έχοντας στο φόντο ισραηλινές σημαίες.
"Δεν είχαμε μια τέτοια ευκαιρία από τον "Πόλεμο των Έξι Ημερών" και αμφιβάλλω αν θα έχουμε μια τέτοια ευκαιρία τα επόμενα 50 χρόνια" τόνισε ο Μ.Νετανιάχου.
Αναλυτές τονίζουν πως πλέον η λύση των "δύο κρατών" στο Παλαιστινιακό είναι "νεκρή" καθώς ο χάρτης του Νετανιάχου δείχνει πως η Ιεριχώ μετατρέπεται σε ένα μικρό "νησάκι" μέσα στην ισραηλινή επικράτεια. Οντως αν δει κάποιος τον χάρτη, η Ιεριχώ, η πόλη Al-Auja καθώς και έξι παλαιστινιακές κοινότητες περικυκλώνονται.
Στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη Ποταμού και της Νεκρής Θάλασσας — της Ιουδαίας και της Σαμάρειας, κατά τους βιβλικούς όρους που χρησιμοποιεί ο Νετανιάχου — ζουν περίπου 65.000 Παλαιστίνιοι και 11.000 εβραίοι έποικοι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem. Η μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στην περιοχή είναι η Ιεριχώ, ενώ εκεί βρίσκονται επίσης περίπου 28 χωριά και μικρότερες κοινότητες Βεδουίνων.
Σφοδρή επίθεση Τουρκίας στον Νετανιάχου: "Ρατσιστικό κράτος απαρτχάιντ"
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας για «παράνομες, αθέμιτες και επιθετικές» προεκλογικές του δεσμεύσεις, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος ενός «ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ» και τόνισε πως "η Αγκυρα θα πολεμήσει μέχρι τέλους στο πλάι των παλαιστινίων".
«Η προεκλογική υπόσχεση του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου, που προσφέρει κάθε είδους παράνομα, αθέμιτα και επιθετικά μηνύματα πριν τις εκλογές, είναι μέρος ενός ρατσιστικού κράτους απαρτχάιντ», είπε με tweet του στα αγγλικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«(Η Τουρκία) θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Παλαιστίνιων αδερφών μας μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
"Βόμβα" στα θεμέλια της διαδικασίας ειρήνευσης η προσάρτηση Κοιλάδας Ιορδάνη προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ με ανακοίνωσή του λίγο πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, εν μέσω αναφορών για μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε το Ισραήλ κατά της μερικής προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, της νέας προεκλογικής υπόσχεσης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τα Ηνωμένα Έθνη να μιλούν για μια «καταστροφική προοπτική».
«Μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για τη δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών», Ισραήλ και Παλαιστίνης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαριτς, μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη στην περίπτωση που επανεκλεγεί στις ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας.
«Οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία και την διακυβέρνηση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα είχε καμία διεθνή νομική ουσία», πρόσθεσε ο Ντούτζαριτς. Ερωτηθείς για την αντίδραση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι σαφής: Οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία».
Σαουδική Αραβία: Επικίνδυνη κλιμάκωση 
Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «επικίνδυνη κλιμάκωση» την προεκλογική υπόσχεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι, εάν επανεκλεγεί στις νέες πρόωρες εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, θα προσαρτήσει τομείς στρατηγικής σημασίας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Το βασίλειο τονίζει πως «αυτή η δήλωση αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού (…), κατάφωρη παραβίαση του [καταστατικού] χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», και απειλεί κάθε «ειρηνευτική προσπάθεια», μετέδωσε το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανακοίνωση του παλατιού.
Εξάλλου το Ριάντ ζητεί την «κατεπείγουσα σύγκληση» του συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), προσέθεσε το SPA. Η Σαουδική Αραβία παροτρύνει επίσης τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει και να απορρίψει τη δήλωση [του Νετανιάχου] και να θεωρήσει κάθε ενέργεια απορρέουσα από αυτή την υπόσχεση άκυρη».
"Επίθεση" βλέπει στη δήλωση του Νετανιάχου ο Αραβικός Σύνδεσμος
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει στρατηγικής σημασίας τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, κάνοντας λόγο περί «επίθεσης» από πλευράς του, η οποία υπονομεύει κάθε πιθανότητα σύναψης μελλοντικά ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος «θεωρεί αυτή την ανακοίνωση επικίνδυνη εξέλιξη και νέα ισραηλινή επίθεση με τη ρητή αναγγελία της πρόθεσης να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», τονίζεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή τους, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνόδου τους στο Κάιρο.
Ο οργανισμός «θεωρεί πως αυτές οι δηλώσεις υπονομεύουν τις πιθανότητες οποιασδήποτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και τορπιλίζουν όλα τα θεμέλιά της», σύμφωνα με το κείμενο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι χαρακτήρισε μέσω Twitter την εξαγγελία του Νετανιάχου «σοβαρή κλιμάκωση». Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ.
Το εμιράτο του Κατάρ επανέλαβε ότι τάσσεται πάντα υπέρ της λύσης των δύο Κρατών στο Μεσανατολικό.
Η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), προεξόφλησε μέσω Twitter ότι σκοπός του ισραηλινού πρωθυπουργού είναι να επιβάλλει το όραμά του για «το μεγάλο Ισραήλ» με την προσάρτηση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης» και ακολούθως τη διάπραξη «εθνικής εκκαθάρισης».








https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/803410_teleiose-palaistiniako-israil-prosarta-tin-koilada-toy