Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Θα ανοίξουμε τις πύλες στους μετανάστες από τη Συρία

 
Νέες απειλές ότι θα «ανοίξει τις πόρτες» στους πρόσφυγες από τη Συριά για να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος διατύπωσε χτες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως αν η ΕΕ δεν στηρίξει την Τουρκία αναφορικά με το προσφυγικό, τότε η χώρα του θα «ανοίξει τις πόρτες» και θα επιτρέψει στους πρόσφυγες από την Συρία να μπουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Σε ομιλία του το Σάββατο Εσκισεχίρ, ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπε: «Έχουμε καταστήσει σαφές σε ολόκληρο τον κόσμο, και ειδικά στην Ευρώπη, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Συρία. Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος η θα ανοίξουμε τις πύλες μας».
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει δαπανήσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες, ενώ η στήριξη από την ΕΕ στην Τουρκία ήταν μόλις 3 δισεκατομμύρια.
«Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν... Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα λέγοντας πως ίσως ενδέχεται να επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη σε περίπτωση που δεν λάβει διεθνή στήριξη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. 
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201909084485868-apeiles-erdogan-pules-metanastes-suria/