Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Σχολείο στις ΗΠΑ απαγόρευσε τα βιβλία του Χάρι Πότερ, επειδή περιέχουν πραγματικά ξόρκια και κατάρες

 
Ο πατέρας Νταν Ρέεχιλ από μια ρωμαιοκαθολική ενοριακή σχολή αποκάλυψε ότι τα βιβλία για τον μάγο Χάρι Πότερ δεν είναι πλέον διαθέσιμα για τους μαθητές λόγω του περιεχομένου τους, αναφέρει η εφημερίδα Tennessean.
Από τότε που τα μυθιστορήματα για τον νεαρό μάγο και τις περιπέτειές του είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας πριν από δεκαετίες, ο Χάρι Πότερ και η Βρετανίδα συγγραφέας Joanne Rowling, που τον δημιούργησε, έχουν κερδίσει αντιπάλους τόσο μεταξύ των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων. Μια πρόσφατη σύγκρουση φέρεται να έλαβε χώρα στο Νασβίλ του Τέννεσι.
«Αυτά τα βιβλία παρουσιάζουν την μαγεία τόσο ως καλό όσο και ως κακό, πράγμα που δεν είναι αλήθεια, αλλά στην πραγματικότητα μια έξυπνη εξαπάτηση. Οι κατάρες και τα ξόρκια που χρησιμοποιούνται στα βιβλία είναι πραγματικές κατάρες και ξόρκια που όταν διαβάζονται από έναν άνθρωπο απειλούν να καλέσουν κακά πνεύματα», ισχυρίστηκε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξηγώντας την κίνηση.
Σύμφωνα με τον ιερέα, πριν αφαιρέσει τα βιβλία της σειράς από τη βιβλιοθήκη, είχε στραφεί σε αρκετούς εξορκιστές στις ΗΠΑ και στη Ρώμη για συμβουλές, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να ενεργήσει σχετικά.
Η επικεφαλής των σχολείων για την Καθολική Επισκοπή του Νασβίλ, Ρεμπέκα Χάμελ δήλωσε ότι ο ιερέας έστειλε το mail του απαντώντας σε μια έρευνα από έναν γονέα και ενημέρωσε την σχολή.
Η Χάμελ επισήμανε ότι δεν υπάρχει επίσημη θέση όσον αφορά αυτά τα βιβλία μέσα στην Καθολική Εκκλησία και ότι ο ιερέας κάθε σχολείου είναι εκείνος που πρόκειται να αποφασίσει.
«Κάθε πάστορας έχει εξουσία να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις για την ενοριακή σχολή του και είναι πολύ κοντά στην εξουσία του να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο», εξήγησε, σημειώνοντας ότι δεν σκέφτηκε ότι άλλες σχολικές βιβλιοθήκες στην επισκοπή τους εξακολουθούν να έχουν τα μυθιστορήματα για τον νεαρό μάγο και τις περιπέτειές του.
Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό, μόνο η προηγούμενη σχολική βιβλιοθήκη του Αγίου Έντουαρντ στο Νασβίλ, που χρησιμοποιήθηκε στη σχολική χρονιά 2018-2019, είχε τα αντίτυπα της σειράς. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι περιπέτειες του Χάρι Πότερ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τους πιστούς. Νωρίτερα φέτος, μια πολωνική καθολική ομάδα, η οποία αποκαλείται «SMS από το Ίδρυμα Heaven», δημοσίευσε φωτογραφίες των ιερέων της που καίνε βιβλία που έχουν προσδιορίσει ως ιερατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων της σειράς Harry Potter.
Στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει αγωνιστεί για την απαγόρευση των βιβλίων. Τα σχολεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγόρευσαν το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς, The Philosopher's Stone, πριν από 17 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι τασσόταν ενάντια στις ισλαμικές αξίες.
https://sputniknews.gr/kosmos/201909034415677-sxoleio-hpa-apagoreuse-vivlia-xari-poter/