Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Την Τετάρτη «τσαμπουκάς» στο Καστελόριζο – Ελλάδα και Τουρκία δέσμευσαν την ίδια περιοχή για άσκηση

 
«Τσαμπουκάς» στο Καστελόριζο. Την Τετάρτη, Ελλάδα και Τουρκία, έχουν δεσμεύσει νότια του Καστελόριζου την ίδια θαλάσσια περιοχή, την ίδια ώρα, για διεξαγωγή άσκησης.
  
Η Τουρκία κλιμακώνει βάσει σχεδίου τις προκλήσεις της.
Όχι μόνο έστειλε το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια, το οποίο αναμένει εντολές για να ξεκινήσει έρευνες, αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος φωτογραφήθηκε με «φόντο» τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», στον οποίο η Τουρκία διεκδικεί το μισό (ανατολικό) Αιγαίο, ολόκληρο σχεδόν το Ικάριο, ολόκληρο σχεδόν το Καρπάθιο, το ανατολικό Νότιο Κρητικό Πέλαγος και ολόκληρο το Λύκιο Πέλαγος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στόχος της Τουρκίας είναι το Λύκιο Πέλαγος, όπως ονομάζεται η θάλασσα μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Κύπρου.
Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδρογονάνθρακες. Ίσως το πλουσιότερο της περιοχής.
Το μόνο της εμπόδιο για να το αρπάξει είναι το Καστελόριζο.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καθόλου το καθεστώς της ΑΟΖ διότι δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι (1982). Για αυτό και μιλά για «υφαλοκρηπίδα».
ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Η Ελλάδα έχει ψηφίσει νόμο της από το 1995 το Δίκαιο της Θάλασσας, για αυτό και μιλά για ΑΟΖ.
Όσοι Έλληνες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αναφέρονται από το 1995 και μετά σε «υφαλοκρηπίδα» αντί για ΑΟΖ, μιλάνε γλώσσα που ευνοεί την Τουρκία.
Η ΑΟΖ ευνοεί την Ελλάδα, ενώ η υφαλοκρηπίδα την Τουρκία. Όσοι δεν το κατανοούν ή το αγνοούν, καλύτερα να μην έχουν δημόσιο λόγο.
Η Τουρκία, όπως γράψαμε παραπάνω, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την Τετάρτη άσκηση και να δεσμεύσει παράνομα περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Η Αθήνα αντέδρασε και αφού χαρακτήρισε άκυρη την τουρκική Αναγγελία δέσμευσε (με την NAVWARN 468/19) την ίδια περιοχή για άσκηση την ίδια ημέρα και ίδια ώρα:
4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00-15.00 UTC.
Το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί και από τις δυο χώρες η ίδια περιοχή για άσκηση την ίδια χρονική στιγμή σημαίνει την απόφαση της Ελλάδας να πει «έως εδώ» στην Τουρκία.
Μετά από πολύ καιρό υπήρξε αντίδραση της Αθήνας και ακύρωση της τουρκικής NAVTEX.
Με την Αναγγελία 1281/2019 οι ελληνικές Αρχές δηλώνουν ότι:
«Το μήνυμα NAVTEX με αριθμό 0943/19 που εκπέμπεται από τον Σταθμό NAVTEX της Αττάλειας και αφορά άσκηση Ναυτικού μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο Σταθμό.
»Ο μόνος εξουσιοδοτημένος Σταθμός NAVTEX σε εφαρμογή του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών έρευνας και διάσωσης για την συγκεκριμένη περιοχή είναι ο Σταθμός NAVTEX Ηρακλείου, εγκεκριμένος από τον IMO και IHO.
»Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με το ΕΚΣΕΔ Πειραιά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία με δυο NAVTEX (0964/19 και 0961/19) που εξέδωσε την Τρίτη το απόγευμα από την μια δηλώνει ότι η δική της Αναγγελία για την πραγματοποίηση άσκησης είναι έγκυρη και συνεχίζει να ισχύει και ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».
Και επιμένει ότι για την περιοχή αυτή νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας.