Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Επιμένει ο Τσαβούσογλου: Κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων... προτού είναι πολύ αργά

 
Την κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πρότεινε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση Αναστασιάδη.
Στην πρόταση περί κοινής αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο ενέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας τη Λευκωσία να «το ξανασκεφτεί, προτού είναι αργά».
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί το μονοπάτι των μονομερών ενεργειών και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τον ορυκτό πλούτο της περιοχής» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.
Δεν παρέλειψε δε, να υπογραμμίσει ότι «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Όπως έπραξε και το 2011 αλλά και το 2012».
«Η πρόταση όμως, παραμένει στο τραπέζι» έσπευσε να προσθέσει και κάλεσε τη Λευκωσία να «το ξανασκεφτεί και να την αποδεχτεί, προτού είναι πολύ αργά».
Προειδοποίησε, πάντως, ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει οριστικά την τουρκοκυπριακή πρόταση, τότε «η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο τις δραστηριότητες στις αδειοδοτημένες περιοχές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Προξενείο» στην Αμμόχωστο θέλει η Τουρκία: «Αυτά είναι τα σημεία παραβίασης του διεθνούς δικαίου»
Όσον αφορά την πρόσφατη πρόταση του κ. Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε κάτι ρεαλιστικό» σ’ αυτήν και δεν γίνεται αποδεχτή από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, μετά την αποστολή τουρκικών πλοίων-γεωτρύπανων, με στόχο την πραγματοποίηση εξορύξεων σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία - σύμφωνα με την Κύπρο - βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι εξελίξεις αυτές, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
https://sputniknews.gr/kosmos/201909094525618-tsavousoglou-kupros-aoz-tourkia/