Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Με στόχο πάντα την Ρωσία και με πρόσχημα πάντα την Τουρκία...Η νέα στρατηγική της Ρωσίας στην Μεσόγειο φέρνει κινητικότητα στους εχθρόυς της

Ισραηλινό mega – ραντάρ στην ανατολική Κρήτη
Στην εγκατάσταση μεγάλου ραντάρ (Over The Ηοrizon) επιτήρησης αέρος και επιφανείας στην ανατολική Κρήτη προχωρούν Ελλάδα και Ισραήλ,
σύμφωνα με δημοσίευμα του defencenet.gr.
Το ραντάρ θα έχει ως αποστολή την επιτήρηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, βαθιά μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να ελέγχονται οι κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Αεροπορίας σε μια περιοχή η οποία σήμερα είναι «μαύρη τρύπα» για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Το ραντάρ θα είναι ισραηλινής κατασκευής και στην αρχή τουλάχιστον θα επιχειρείται από ισραηλινό προσωπικό. Εν συνεχεία θα αγοραστεί, όταν το επιτρέψουν οι δυνατοτητες της χώρας από την Ελλάδα. Θα συνεργάζεται, δε, με ένα «σμήνος» UAV τα οποία επίσης θα σαρώνουν την Ανατολική Μεσόγειο, αριθμός από τα οποία θα αγοραστεί από την Ελλάδα, ενώ ένας άλλα θα επιχειρούν από την Α.Μεσόγειο.
Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα την ευθύνη της λειτουργίας μιας στρατιωτικής εγκατάστασης θα την έχει ξένο στρατιωτικό προσωπικο με εξαίρεση φυσικά τις ΗΠΑ που στο παρελθόν είχαν υπό τον έλεγχό τους αρκετές ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ραντάρ, πυρηνικών κλπ.
Η απόφαση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «σφραγίστηκε» κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου στο Ισραήλ.
Υπολογίζεται ότι το ισραηλινό ραντάρ σε συνεργασία με τα UAV θα διπλασιάσει τις δυνατότητες σε εμβέλεια (λέγεται ότι θα φτάνει τα 600 χλμ. η εμβέλειά του) και θα τριπλασιάσει την ταχύτητα και το είδος της επεξεργασίας των πληροφοριών από το νυν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρόδου και της Κρήτης, διεισδύοντας βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο και με την βοήθεια των ισραηλινών δορυφόρων θα έχει πραγματική εικόνα ακόμα και από την περιοχή του Εσκί Σεχίρ, όπως και από όλη την κεντρική και νότια Τουρκία.
Αρα θα είναι ένα κρίσιμης σημασίας αισθητήρας που ίσως λύσει σοβαρά προβλήματα για την ελληνική αεράμυννα…
flashnews.gr