Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ο Β.Πούτιν έδωσε εντολή για την κατασκευή δεύτερης ναυτικής βάσης στη Συρία - Τί σημαίνει για την Ελλάδα

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να επέμβει αποφασιστικά και κυρίως στρατιωτικά στη Συρία αφού εκτός από την αποστολή οπλικών συστημάτων φέρεται να έχει δώσει εντολή για την κατασκευή δεύτερης και μεγαλύτερης ναυτικής βάσης στην παράκτια πόλη Jableh στη Συρία η οποία θα "στεγάσει" το ρωσικό στόλο Μεσογείου και θα προστεθεί στη ναυτική βάση της Ταρτούς!
Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Al Quds Al-Arabi, η Δαμασκός ενημέρωσε τη Ρωσία σχετικά με την πρόθεση της να αποδεχτεί παλαιότερο αίτημα της Μόσχας για την κατασκευή δεύτερης ναυτικής βάσης στη Συρία, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βάση θα κατασκευαστεί στη πόλη Jableh (η οποία βρίσκεται 60 χλμ από την Ταρτούς) και θα προστεθεί στη ναυτική βάση στη πόλη της Ταρτούς ενώ θα είναι πιο προηγμένη και σημαντική από αυτήν και θα είναι προς όφελος των Ρωσικών ΕΔ και υπέρ του Συριακού Στρατού
Ο Μ.Άσαντ τόνισε: "Για μας όταν μπορούμε να ενδυναμώσουμε την παρουσία αυτή στην περιοχή μας, τόσο το καλύτερο είναι για τη σταθερότητα επειδή η Ρωσία διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα του κόσμου".
Με τη φράση αυτή επιβεβαίωσε την πρόθεση της Μόσχας για τη δημιουργία δεύτερης ναυτικής βάσης ενώ η Ρωσία δεσμεύεται εις βάθος σε μια στρατηγική συμμαχία με τη Δαμασκό και δεν θα αποδεχτεί την πτώση της κυβέρνησης της Συρίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες!
Η μόνη ναυτική βάση στις ακτές της Μεσογείου είναι στη Ταρτούς και σύμφωνα με τους ειδικούς αν και δεν είναι μεγάλη εντούτοις προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο ρωσικό ναυτικό γιατί διασχίζει τη Μεσόγειο ενώ παρέχει ερευνητικές και λογιστικές υπηρεσίες προς όφελος του Συριακού Στρατού!
Τί θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα; Πρόκειται για μία εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική λόγω της δυναμικής στρατιωτικής παρουσίας των Ρώσων στο Αιγαίο. Η Τουρκία θα «νιώσει» τη ρωσική ναυτική παρουσία κοντά στα σύνορα της.
Λογικά, κοντά στη συριακή βάση θα κατασκευαστεί και στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο θα χρησιμοποιείται από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Έτσι θα έχουμε και την παρουσία ρωσικών υπερσύγχρονων μαχητικών όπως τα SU-35S ή τα 5ης γενεάς Τ-50 PAK να πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο στην Α.Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος!.
Άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε, στις 26 Ιουλίου, στην Ημέρα του Ναυτικού, το νέο Ρωσικό Ναυτικό Δόγμα 2015. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η ανάγκη αναθεώρησης του δόγματος βασίστηκε σε δύο παραμέτρους, στην "αλλαγή της διεθνούς κατάστασης" και στις προόδους που έχει σημειώσει το Ρωσικό Ναυτικό από το 2001 και εφεξής.
Βάσει νέου δόγματος 2015, το Ρωσικό Ναυτικό θα δράσει σε έξι περιοχές, στον Ατλαντικό, την Αρκτική, την Ανταρκτική, την Κασπία, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις περιοχές αυτές το Ναυτικό θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί, να μεταφέρει δυνάμεις, να εκτελεί επιστημονικές έρευνες και να βοηθά στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων.
Ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες θα ριχθεί το βάρος του Ρωσικού Ναυτικού είναι ο Ατλαντικός και η Αρκτική. Η εθνική, ρωσική ναυτική πολιτική θα ενισχυθεί από τις στρατηγικές και επιχειρησιακές μονάδες της Ρωσίας στη Βόρεια, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα και στον Ειρηνικό.
Ο Ρογκόζιν δήλωσε πως το βάρος ρίχνεται στον Ατλαντικό λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟ, της ανάγκης να ενταχθούν η Κριμαία και η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στη ρωσική οικονομία και η ανάπτυξη.
Ενώ τόνισε πως θα υπάρξει "επανεγκατάσταση" της μόνιμης ρωσικής ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο προαναγγέλοντας ουσιαστικά εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Μέχρι το 2020 η ναυτική στρατηγική – πυρηνική δύναμη, θα αναπτύξει τα υποβρύχια τέταρτης γενιάς της κλάσης Borey, διατηρώντας επιχειρησιακά τα υποβρύχια των κλάσεων Delta III/IV. Στη δεύτερη φάση θα αντικατασταθούν τα σκάφη της κλάσης Delta από υποβρύχια τέταρτης γενιάς και θα αρχίσει η ανάπτυξη νέων σκαφών με στόχο τη ναυπήγηση υποβρυχίων 5ης γενιάς στην τρίτη φάση.
Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας στρατηγικής δύναμης υποβρυχίων, μη πυρηνικής αποτροπής. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί με τα υποβρύχια των υποβρυχίων των κλάσεων Yasen και Oscar. Στο μεταξύ θα προωθηθούν σχέδια για την ανάπτυξη νέων, αντίστοιχων σκαφών, ακόμα και μη επανδρωμένων.
Όσον αφορά τα πλοία επιφανείας, οι φρεγάτες της κλάσης Gorshkov και οι κορβέτες της κλάσης Steregushchy θα αποτελέσουν τον πυρήνα του στόλου, μεγάλης και μικρής ακτίνας δράσης, αντίστοιχα. Μεσοπρόθεσμα θα αναπτυχθεί μια νέα κλάση αντιτορπιλικών με αυξημένες δυνατότητες στον αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό αγώνα.
Η Τουρκία θα νιώσει την "καυτή" ανάσα της Ρωσίας που υλοποιεί το δόγμα για παγκόσμια προβολή ισχύος και κυριαρχία...