Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Μετέτρεψαν το Αιγαίο σε ληξιαρχείο της Ευρώπης



«Βουλιάζει» η Μυτιλήνη: Περισσότεροι από 9.500 οι πρόσφυγες στο νησί!

Στις 10 η ώρα το βράδυ αναμένεται να φθάσει στη Μυτιλήνη το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να παραλάβει 2.500 Σύριους πρόσφυγες. Το πλοίο θα αναχωρήσει στις 11.30 το βράδυ για Πειραιά.
Συνολικά, στο νησί αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρίσκονται 9.500 πρόσφυγες (στη συντριπτική τους πλειονότητα Σύριοι), αφού καθημερινά καταφθάνουν περίπου 1.500 άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής τους -τον καταυλισμό που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια- ενώ πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ . Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν και δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.
Πέρα από τη διαθεσιμότητα των χώρων προσωρινής διαμονής, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται και στη σίτιση, ενώ ανεπαρκείς είναι οι χώροι υγιεινής. Συνεχείς παρεμβάσεις γίνονται από Ομάδες Εθελοντών, την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Μετάδραση.
Η κοσμοσυρροή σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποδομών και τη δυσκολία συντονισμού και διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου -και συνεχώς αυξανόμενου- αριθμού προσφύγων, έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα καθημερινές εντάσεις που συνηθέστατα συμβαίνουν για ασήμαντη αφορμή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δυο Αφγανών που κατέληξαν στο νοσοκομείο. Ο ένας, που φέρει τραύμα από μαχαίρι στο μπράστο, πήρε σήμερα εξιτήριο, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται -εκτός κινδύνου- με τραύματα στο κεφάλι και το στήθος. Παρά την εξέλιξη του περιστατικού, κανένας από τους δυο πρόσφυγες δεν ήθελε να υποβάλλει μήνυση κατά του άλλου.