Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ισπανικές αρχές: 800 τζιχαντιστές βρίσκονται στην Ευρώπη και ετοιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες

Σύμφωνα με πηγές των Ισπανικών αρχών, πάνω από 800 στρατιώτες του ISIL βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ευρώπη ετοιμάζοντας κάθε είδους δολιοφθορές και τρομοκρατικές ενέργειες.
Τα σημάδια υπάρχουν εδώ και καιρό. Όμως η τελευταία επίθεση στο τρένο από το Άμστερνταμ προς το Παρίσι έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες στο υψηλότερο επίπεδο. Ιδίως αν αναλογιστούμε το πολύπλοκο προφίλ του δράστη, και την αδυναμία των αρχών σε όλες τις χώρες να τον παρακολουθήσουν από κοντά και να φτιάξουν ένα σταθερό προφίλ για την δράση και τον χαρακτήρα του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ισπανών αξιωματούχων, αυτή την στιγμή βρίσκονται στην Ευρώπη διάσπαρτοι πάνω από 800 μαχητές του ISIL οι οποίοι έχουν επιστρέψει από την Συρία και το Ιράκ, εκπαιδευμένοι στα όπλα και στις τρομοκρατικές ενέργειες.
Μόνο η Βρετανία θεωρείται ότι φιλοξενεί περί τους 350 εν δυνάμει τρομοκράτες, οι οποίο πρόσφατα επέστρεψαν από τη Μέση Ανατολή, έχοντας πολεμήσει στο πλευρό των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ακόμα περισσότερο, κάποιοι όπως ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, σημειώνει αυτό που λένε όλοι κατ' ιδίαν. Ότι δηλαδή ανάμεσα στις χιλιάδες μεταναστών που εισέρχονται ανεξέλεγκτα στις χώρες της Ευρώπης, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και τζιχαντιστές μαχητές, οι οποίο μπορούν να φθάσουν όπου θέλουν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. «Η Συρία έχει διαλυθεί, και κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς που έρχονται στην Ευρώπη αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί και μία δουλειά και όχι το να εμπλακούν σε μία τρομοκρατική ενέργεια» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Φίκο. Μάλιστα, ο σύμβουλος της Λυβικής κυβέρνησης Aμπντούλ Μπασίτ Χαρούν, δήλωσε στο BBC ότι μέλη του ISIL ταξιδεύουν στην Ευρώπη ανάμεσα στους πρόσφυγες, καθώς είναι οι ίδιες οι τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες οργανώνουν τις μετακινήσεις των προσφύγων από την Βόρεια Αφρική.
 
Το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο και μάλλον ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες των κρατών της ΕΕ στο να παρακολουθήσουν έναν τεράστιο αριθμό υπόπτων. Που -όπως είδαμε και με την υπόθεση του Άμστερνταμ- είναι εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο να τους εντοπίσουν αλλά και να παρακολουθήσουν την πορεία τους.