Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα αν κλείσουν στα Βαλκάνια τα σύνορα

Χάος στα σύνορα των Σκοπίων - Επεισόδια με τους χιλιάδες μετανάστες που συρρέουν από την Ελλάδα [βίντεο]

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, περίπου 3,000 χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από την Ελλάδα στα Σκόπια, με την αστυνομία της χώρας να ρίχνει δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο επιχειρει να περάσει μέσω Σκοπίων στη βόρεια Ουγγαρία ώστε να εισέλθουν στην Ευρώπη από μια χώρα στην οποία δεν ισχύει το σύμφωνο Σένγκεν.



Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που χρησιμοποίησαν νωρίτερα το πρωί συνοριοφύλακες των Σκοπίων για να απωθήσουν τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Ειδομένης. Απ' αυτούς οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρονται αυτή την ώρα, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.
Ορισμένες χιλιάδες άνθρωποι από την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, πολλοί Σύροι πρόσφυγες, βρίσκονται στα σύνορα μετά την χθεσινή απόφαση των Σκοπίων να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορά της λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.



Υπήρξε μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για χρησιμοποίηση των δυνάμεων του στρατού ώστε να διαχειριστεί η κρίση.
«Εξαιτίας της μεγάλης πίεσης στα νότια σύνορα που οφείλεται στην αυξανόμενη μετανάστευση στην βαλκανική δίοδο, εκρίθη απαραίτητο να υπάρξει ένας πιο αποτελεσματικός έλεγχος στην συνοριακή γραμμή όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός παράνομων μεταναστών προερχόμενων από την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση.