Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ν. Λογοθέτης: Έγιναν αλχημείες για να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009
Για αλχημείες που έγιναν στο έλλειμμα του 2009, προκειμένου να διογκωθεί, και είχαν ως αποτέλεσμα να εισέλθει η Ελλάδα στα μνημόνια έκανε λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Για την διόγκωση του ελλείμματος έχει προσωπικές ευθύνες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, πρόσθεσε.
«Η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια», υπογράμμισε ο Ν. Λογοθέτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι «παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα». «Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%.

Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα spreads στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθών μέτρων», είπε. Ανέφερε μάλιστα ότι «μία παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», που σημαίνει ότι με την διόγκωση του ελλείμματος ελήφθησαν περισσότερα μέτρα.

Ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε και στην διαμάχη που υπήρχε στην ΕΛΣΤΑΤ καθώς τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία. Όμως, σύμφωνα με τον Ν. Λογοθέτη, ο Ανδ. Γεωργίου δημοσίευσε τα στοιχεία με δική του ευθύνη και την έγκριση της Eurostat.