Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση φοβάται προβοκάτσιες...παίρνει μέτρα

Φρούρια οι τράπεζες - Μέτρα ΕΛ.ΑΣ καθώς υπάρχουν φόβοι για ομηρίες πολιτών και τρομοκρατικές επιθέσεις
Ανησυχίες για «ομηρίες» από αγανακτισμένους, «εκβιαστικές» παραμονές πολιτών σε τράπεζες
για την συνολική εκταμίευση των καταθέσεων τους, απειλές αυτοχειρίας, ακτιβιστικές ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και σχεδιάζουν τρόπους αντιμετώπισης, στην ενδεχόμενη εκδήλωσή τους. Με την λίστα των υποκαταστημάτων τραπεζών ανά χείρας, που θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα, ξεκινά η περιφρούρησή τους, η παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες πολιτών (ηλικιωμένους, εγκύους, ΑμεΑ κ.ά), ακόμη και η μεταφορά στις κατοικίες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται και δεύτερος αριθμός επικοινωνίας των πολιτών με την αστυνομία, στον αριθμό 11188 του Cyber Alert της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο θα λειτουργήσει στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και θα υποδέχεται καταγγελίες για προβλήματα των πολιτών.
Παράλληλα υπάρχει σκέψη ακόμη και επιστροφής των αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, που αφαιρέθηκαν για διάφορες παραβάσεις, με εξαίρεση αυτή της κατανάλωσης αλκοόλ. Εξετάζεται πως θα παρακαμφθεί το πρόβλημα της πληρωμής του διοικητικού προστίμου που απαιτείται για την επιστροφή τους.
8 αστυνομικοί για κάθε τράπεζα
Στα περίπου 100 υποκαταστήματα τραπεζών που θα ανοίξουν στην Αττική, προβλέπεται η μόνιμη παρουσία 8 αστυνομικών έξω από το καθένα. Συγκεκριμένα, δύο αστυνομικοί πληρώματος περιπολικού της Άμεσης Δράσης, τέσσερις αστυνομικοί μιας ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και δύο αστυνομικοί πεζών περιπολιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, 125 περιπολικά της Άμεσης Δράσης θα περιπολούν ανά 8ωρο, 265 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. θα κάνουν το ίδιο από τις 07:00 έως η 01:00 τα ξημερώματα, όπως επίσης 20 ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. και 50 περιπολικά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, θα χρησιμοποιούνται ανά βάρδια όλο το 24ωρο. Εκτός από τα ανοικτά υποκαταστήματα τραπεζών, θα περιφρουρούνται τα υπόλοιπα 350 κλειστά που βρίσκονται στην Αττική και ακόμη περισσότερο τα περίπου 2.500 μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα οποία είναι εγκαταστημένα στην πρωτεύουσα και θα εξυπηρετούνται οι πολίτες. Παράλληλα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα επιβλέπουν από τον αέρα διάφορες περιοχές της Αττικής.
Παράλληλα αστυνομικοί θα επιφορτιστούν και με την ασφάλεια μεταφοράς χρημάτων από τα κέντρα διανομής και των ταχυδρομικών διανομέων που μεταφέρουν χρήματα. Επίσης θα υπάρχει και επιτήρηση καταστημάτων τροφίμων και σούπερ μάρκετ για την αποτροπή τυχόν ακτιβιστικών ενεργειών των γνωστών «Ρομπέν των… σούπερ μάρκετ», που προβαίνουν σε αρπαγή τροφίμων και διανομή τους σε πολίτες στο δρόμο.
Τέλος προβλέπεται η επέκταση του Αστυνομικού της Γειτονιάς σε 36 νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα σε 8 αστυνομικά τμήματα στην Αττική, σε 4 στη Θεσσαλονίκη και σε 24 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία δεν αναμένεται κεντρική διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την εκλογική ετοιμότητα του αστυνομικού προσωπικού, καθώς αποφασίστηκε να μην γίνει ανάκληση αδειών των αστυνομικών που ήδη κάνουν χρήση, αλλά να μην δοθούν νέες μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Μετά από τηλεδιάσκεψη της αστυνομικής ηγεσίας με τους διοικητές των Αστυνομικών Διευθύνσεων, αποφασίστηκε να εκδοθούν εντολές σε τοπικό επίπεδο για εφαρμογή του εκλογικού νόμου με αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή του προσωπικού, περιορισμό των ρεπό και από το πρωί του Σαββάτου φύλαξη των εκλογικών κέντρων.
huffingtonpost.gr