Σε... αχαρτογράφητα νερά η κοινωνία μετά από τις απάνθρωπες πιέσεις των οικονομικών δολοφόνων
Τις πιο κρίσιμες και ταυτόχρονα δραματικές στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της διανύει η χώρα μας. Εν μέσω ορυμαγδού από αντικρουόμενες πληροφορίες, φήμες, γκρίζες εκτιμήσεις και απειλές, οι Ελληνες πολίτες οδηγούνται την Κυριακή σε ένα δημοψήφισμα που ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα φέρει είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση. Ηδη από χθες το βράδυ, ύστερα από την απόφαση για «κλείσιμο» των τραπεζών και το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, το κλίμα έχει βαρύνει κι άλλο. Τα λάθη της κυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειστές ως άλλοθι για να σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μπορεί οι οικονομικοί δολοφόνοι να εμφανίζονται με χαμόγελα και αγγελικές προθέσεις, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν να εκτελούν το σχέδιο εξόντωσης της Ελλάδας.
Ολο το προηγούμενο διάστημα περίσσεψαν η υποκρισία και οι κινήσεις τακτικής που, όπως αποδεικνύεται, είχαν στόχο να δημιουργήσουν ένα παραπλανητικό σκηνικό -στο οποίο συνήργησε για τους δικούς της λόγους και η ελληνική κυβέρνηση- για την εύρεση λύσης.
Οι σκληροί
Ομως, τον τελευταίο λόγο είχαν, όπως φάνηκε, οι σκληροί -και ιδιαίτερα ο Β. Σόιμπλε, η Κ. Λαγκάρντ και το ιερατείο του ΔΝΤ- που επιμένουν ακόμη και τώρα στη λογική της ισοπέδωσης προκειμένου να καταδείξουν αφενός ότι αυτοί έχουν τον πλήρη έλεγχο και αφετέρου να αποτελέσει η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα...
Ακόμη και αν, στη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, αποδώσουν κάποιες ύστατες προσπάθειες -όπως η νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής- για να μη βρεθεί πλήρως η Ελλάδα από την Τετάρτη εν κενώ, το ερώτημα είναι με ποιους (και πόσο δυσβάστακτους) όρους θα συμβεί αυτό. Το νέο αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος που υπέβαλε χθες, στριμωγμένη από τις εξελίξεις, η κυβέρνηση αποκτά πλέον δραματικό χαρακτήρα, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί παράγοντες (αλλά και οι ΗΠΑ) κινητοποιούνται είτε γιατί αντιλαμβάνονται έστω και αργά τους κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης είτε γιατί απλώς θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες από μια οριστική ρήξη.
Στο εσωτερικό της χώρας, η αγωνία ανεβαίνει κατακόρυφα σε όλους τους τομείς. Η οικονομία νεκρώνει πλήρως, οι πολίτες υπό το βάρος πρωτόγνωρων καταστάσεων κυριαρχούνται από διλήμματα και οι πολιτικές διεργασίες πυκνώνουν. Η μάχη για το δημοψήφισμα της Κυριακής (αν δεν μεσολαβήσουν άλλες εξελίξεις) προβλέπεται πολύ σκληρή, αλλά η επόμενη μέρα παραμένει -παρά τα όσα λέγονται- άγνωστη. Με τα έως σήμερα δεδομένα, η κυβέρνηση, που έχει ταχθεί υπέρ του «όχι», ελπίζει ότι αν το αποτέλεσμα τη δικαιώσει, θα μπορέσει να ξεκινήσει εκ νέου τη διαπραγμάτευση για μια «καλύτερη συμφωνία» και να μην επιβεβαιώσει τους φόβους της αντιπολίτευσης για τη θέση της χώρας στο ευρώ. Αν και αυτό μένει να αποδειχθεί, στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, αν όχι πολιτικά ανέφικτο, να παραμείνει στην εξουσία. Ηδη οι δανειστές διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν «εμπιστεύονται» άλλο την παρούσα κυβέρνηση. Αν επομένως υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν ραγδαίες εξελίξεις, είτε με τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα και υπό άλλον πρωθυπουργό είτε με την προκήρυξη εκλογών υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση, που τοποθετούνται μάλλον για τις 2 Αυγούστου. Ούτως ή άλλως, η χώρα και η ελληνική κοινωνία μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά...
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ για τη μείωση του χρέους
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ είχε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο να προχωρήσει τις διαδικασίες για να συνεχιστεί το πρόγραμμα της Ελλάδας και παράλληλα της είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος για να κρατήσει τη χώρα μας στην ευρωζώνη.
O Ομπάμα είπε στη Μέρκελ πως γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν Ελλάδα και δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν κοινό τόπο.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, από τη μεριά του, μίλησε με Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Σαπέν, και ζήτησε να αποδεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να αποδεχτεί η Ελλάδα τα δύσκολα μέτρα. Εξάλλου, σε χθεσινή ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Πήρς στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Επιτρέψτε στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», γράφει.
O Ομπάμα είπε στη Μέρκελ πως γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν Ελλάδα και δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν κοινό τόπο.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, από τη μεριά του, μίλησε με Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Σαπέν, και ζήτησε να αποδεχτούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να αποδεχτεί η Ελλάδα τα δύσκολα μέτρα. Εξάλλου, σε χθεσινή ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Πήρς στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: Επιτρέψτε στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», γράφει.
Ανδρέας Καψαμπέλης
Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη πριν υπάρξει έκρηξη
Την πόρτα του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων δανειστών, που είχε κλείσει με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ανοίγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την παρέμβαση και του Λευκού Οίκου . Εκτός απροόπτου την Τετάρτη θα γίνει Σύνοδος Κορυφής και αφού μια μέρα πριν θα έχει λήξει το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, που συγκαλεί σήμερα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, (2.30 μ.μ.), ακολούθησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση των κορυφαίων υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης προκειμένου να αποτιμηθούν οι ελληνικές εξελίξεις.
Στη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10.00 ώρα Ελλάδος, θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φάμπιους και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Ακόμη και η σκληρή επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε τις απειλές και υποστήριξε τώρα ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες κοντινές χώρες, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια, όπως απαιτείται. Παράλληλα υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ μιας ισορροπημένης προσέγγισης που θα βοηθήσει ώστε να αποκατασταθούν η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, με κατάλληλες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζονται από κατάλληλα μέτρα χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του χρέους. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας» ανέφερε, ανοίγοντας χαραμάδα επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι ακόμη και ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (ο οποίος είχε πει την περιβόητη φράση «the game is over» στον Αλέξη Τσίπρα) κινήθηκε σε εντελώς άλλο μήκος κύματος στον λογαριασμό του στο twitter δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών-μελών» (δηλαδή και της Ελλάδας) και έπαιξε ρόλο για να συγκληθεί πιθανότα την Τετάρτη Σύνοδος Κορυφής.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις πάνω στις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν.
Από τη μεριά του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και απηύθυνε έκκληση προς όλους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να καταβάλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί μια τελευταία προσέγγιση. Συγχρόνως ο καγκελάριος προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να γίνουν περαιτέρω περικοπές στο ελληνικό κοινωνικό σύστημα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάκλ Νούναν υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ενώ «πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους την Ελλάδα και να βρούμε μια συμφωνία» δήλωσε ο γερουσιαστής Στέφανο Πέντικα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι.
Εν τω μεταξύ, τρίμηνη παράταση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ζητά από τους ηγέτες της ευρωζώνης ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ν. Ελευθερόγλου
Και συμβούλιο αρχηγών στη Γερμανία
Εκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των γερμανικών κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πάντως έως και χθες το βράδυ δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη δήλωση σχολιασμού της απόφασης της κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα δύο γερμανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και το Die Linke, ζήτησαν την παρέμβαση της κ. Μέρκελ για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την ώρα όμως που βουλευτές του κόμματός της ζητούν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κρατήσει σκληρή στάση.
EΠΙ ΤΩΝ ΕΠΑΛΞΕΩΝ
H «δημοκρατία» τις κρίσιμες τελευταίες μέρες των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα σήκωσε ακόμη ψηλότερα τη σημαία της καθαρής (αφιλτράριστης) ενημέρωσης! Οι πιστοί αναγνώστες της ήξεραν με λεπτομέρειες το πώς συμπεριφέρονται οι δάνειες δυνάμεις και τι ακριβώς έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Η «δημοκρατία» θα συνεχίσει επί των επάλξεων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπέρ της Ελλάδος, της πατρίδας μας! Απέναντι στα δημοσιογραφικά φερέφωνα του Σόιμπλε (τύπου «Bild») και σε όσους θέλουν να δολοφονήσουν έναν ολόκληρο λαό που κατοικεί στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου.