Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Οι μετανάστες κάνουν «εμπόλε μη ζώνη» τα νησιά του Αιγαίου

Αιγαίο: Η ανεξήγητη (;) μεταστροφή της συμπεριφοράς των προσφύγων που άρχισαν να δημιουργούν επεισόδια και προκαλούν προβλήματα σε ντόπιους και τουρίστες
Σε απόλυτο τριπλασιασμό έως τετραπλασιασμό βρίσκεται η εισροή προσφύγων και μη νομίμων μεταναστών στη χώρα μας, κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων. Ηδη μόλις το πρώτο πεντάμηνο του 2015 καταγράφηκαν περίπου 60.000 συλλήψεις μη νομίμων μεταναστών, με τη Λέσβο να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού δέχτηκε περίπου 20.000 εισροές μέσα σε πέντε μήνες, έναντι 3.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Ομως, εκείνο που επίσης βιώνει η Λέσβος τις τελευταίες εβδομάδες είναι η μεταστροφή στη συμπεριφορά ομάδων μεταναστών και προσφύγων, που κινούνται πλέον πιο επιθετικά, προκαλώντας προβληματισμό και αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα. Κατάσταση που ήδη είχαν βιώσει νωρίτερα και άλλα νησιά του Αιγαίου...

Τα πρώτα επεισόδια στη Λέσβο σημειώθηκαν πριν από περίπου 15 ημέρες, όταν στην καρδιά της Μυτιλήνης συγκεντρώθηκαν περίπου 500 μετανάστες, οι οποίοι έφυγαν από τον καταυλισμό στο Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και πραγματοποίησαν πορεία στο λιμάνι, διεκδικώντας την άμεση έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την αναχώρησή τους από το νησί. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν μεταξύ Σύρων και Αφγανών, με τη μία εθνότητα να κατηγορεί την άλλη για προνομιακή μεταχείριση κατά την προηγούμενη αποχώρηση από τη Μυτιλήνη των 1.800 ατόμων, στην πλειονότητά τους Σύροι. Αποτέλεσμα ήταν ελαφροί τραυματισμοί, ενώ γυναικόπαιδα πανικόβλητα προσπαθούσαν να προστατευτούν. Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η όλη κατάσταση και δεδομένου του μεγάλου αριθμού των εξεγερμένων προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά σε κατοικημένα τμήματά της, άρχισε η σταδιακή διοχέτευσή τους προς το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, ώστε να τους εκδοθεί το απαραίτητο για να αναχωρήσουν ταξιδιωτικό έγγραφο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών εξηγούν ότι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν την προτεραιότητα στους Σύρους, αφού προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη. Προσθέτουν, επίσης, ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν με ενδεχόμενο «δάχτυλο», αφού δεν μπορούν δικαιολογήσουν πώς έγιναν μόλις δύο εικοσιτετράωρα αφού πάτησαν το πόδι τους στον νησί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Οι οποίοι μάλιστα... αστραπιαία είχαν έτοιμα πλακάτ με αιτήματα. Δύο ημέρες μετά ακολούθησαν νέα επεισόδια στο νησί, όταν περίπου 300 μετανάστες έκαναν πορεία από το κολυμβητήριο προς το λιμάνι, απαιτώντας με έμφαση και «εμπόλεμη» διάθεση να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να φύγουν από το νησί. Οι άνδρες του Λιμενικού προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν συμπλοκές, κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον τρεις μετανάστες και ένας λιμενικός τραυματίστηκαν, ενώ πέντε άτομα συνελήφθησαν.

Παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί νωρίτερα σε άλλα νησιά, όπως η Κως τον Απρίλιο, όταν μετανάστες από την Αφρική εισέβαλαν στον προαύλιο και τον εσωτερικό χώρο του αστυνομικού τμήματος. Πέταξαν έξω τα γυναικόπαιδα από τη Συρία, απαιτώντας από τους αστυνομικούς να φιλοξενηθούν οι ίδιοι στον χώρο, και ακολούθησε πανδαιμόνιο. Πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Ιουνίου, σημειώθηκε ένα ανάλογο περιστατικό, όχι ίδιας βαρύτητας όμως, όταν περίπου 300 μετανάστες μπήκαν πάλι στο αστυνομικό τμήμα και απαίτησαν την άμεση έκδοση των προσωρινών εγγράφων τους...

Οπως τονίζουν και από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτίου Δωδεκανήσου, επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο, τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι έχουν γίνει πιο απαιτητικά ο τρόπος και η συμπεριφορά των μεταναστών σε σχέση με το παρελθόν, όταν απλώς ζητούσαν βοήθεια. Τώρα πλέον, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, απαιτούν και πολλές φορές με εξαιρετικά άσχημο τρόπο. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας αναφέρουν περιστατικό σε αστυνομικό τμήμα της Ρόδου, όπου οι 40-50 μετανάστες κυριολεκτικά εισέβαλαν στο κυλικείο των αστυνομικών και ανάγκασαν τους τρεις άνδρες της Αστυνομίας που ήταν εκεί να αποχωρίσουν, για να κάτσουν στο κυλικείο, να μιλήσουν στα τηλέφωνα με τους δικούς τους, να φάνε, ακόμη και να καλλωπιστούν. Λίγο έως πολύ, όλες οι ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων των νησιών επισημαίνουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή αντιμετωπίζουν μια κατάσταση δραματική σε μια χώρα που σαφώς δεν έχει την υποδομή για να ανταποκριθεί στην ατελείωτη εισροή αυτών των αριθμών μεταναστών, σε μια χώρα όπου το προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι καταπατούνται τα δικαιώματά τους, με την παντελή έλλειψη ρεπό και την καθημερινή υπέρβαση των ωραρίων τους.
Εστειλαν βοήθεια τον χειμώνα και την απέσυραν το καλοκαίρι!
Η πρόσθετη καταγγελία των ενώσεων αστυνομικών στα κρίσιμα νησιά είναι ότι συχνά παρατηρούνται προβλήματα και με τη μηχανογράφηση, καθώς δεν έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στον όγκο δουλειάς για την περαίωση των αιτήσεων και των εγγράφων που καλείται το προσωπικό να φέρει καθημερινά εις πέρας. Από τις πλέον απίστευτες καταγγελίες στις οποίες προβαίνουν, όμως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών στα νησιά είναι ακόμη και η λανθασμένη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αποσπάστηκε προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. από την ενδοχώρα προς ενίσχυση των νησιών τους χειμερινούς μήνες, με το κονδύλι αυτό να εξανεμίζεται στο τέλος Ιουνίου. Συνεπώς, το προσωπικό πρέπει να επιστρέψει στις περιοχές και τις υπηρεσίες από τις οποίες προέρχεται στην καρδιά του καλοκαιριού, και ουσιαστικά τη χρονική περίοδο που είναι πιο απαραίτητο από ποτέ.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, ενώ η δύναμη των τριών ανδρών της Σύμης ενισχύθηκε μέσα στον χειμώνα με άλλους πέντε αστυνομικούς, τώρα θα μείνουν πάλι τρεις για να τα βγάλουν πέρα, αντιμέτωποι με τη δραματική κατάσταση της εισροής μεταναστών. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις, όπως αναφέρουν, ζήτησαν πρόσφατα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ενισχύσεις από την Αθήνα στα νησιά, κάτι το οποίο οι ίδιοι λένε ότι δεν έγινε αποδεκτό με τον φόβο της περαιτέρω αποδυνάμωσης της πρωτεύουσας, όπου επίσης πλέον η λειψανδρία έχει αρχίσει και κάνει έντονη την εμφάνισή της. Μάλιστα, από τη Λέσβο, η τοπική ένωση των αστυνομικών υπαλλήλων, αντιπροτείνει την απόσπαση Λέσβιων στην καταγωγή αστυνομικών με δικά τους έξοδα, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του νησιού.
«Εκρηξη» εισροής
Ηδη μόλις το πρώτο πεντάμηνο του 2015 καταγράφηκαν περίπου 60.000 συλλήψεις μη νομίμων μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μας κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων και δευτερευόντως μέσω των χερσαίων συνόρων λόγω και του φράχτη του Εβρου. Για να γίνει πλήρως αντιληπτή η «έκρηξη» των αριθμών, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2014 είχαν καταγραφεί περίπου 18.000 συλλήψεις. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι από τις αρχές του χρόνου και μόνο στην Κω εισήλθαν περίπου 12.000 μη νόμιμοι μετανάστες και πρόσφυγες, όταν το αντίστοιχο πέρυσι όλο τον χρόνο ήταν περίπου 3.500! Οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο καταγγέλλουν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και συγκεκριμένα τις επιλογές του Νίκου Δένδια, για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, όπου -κατά τη δική τους εκτίμηση- το «μπλοκάρισμα» των χερσαίων συνόρων οδήγησε σε άμεση μεταφορά του προβλήματος στα νησιά, τα οποία ούτε την υποδομή έχουν ούτε τα μέσα ούτε τους αριθμούς του προσωπικού που απαιτείται για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, ενώ και το κόστος φύλαξης των συνόρων έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η επιλογή κατασκευής του φράχτη στον Εβρο ήταν μια σωστή απόφαση που έλυσε σε μεγάλο βαθμό έως απόλυτα το πρόβλημα στα χερσαία σύνορα και δεν θεωρούν ότι φταίει η ύπαρξη του φράχτη, αν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τα όσα έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα και την Ε.Ε... Μάλιστα, οι επιτελείς του Αρχηγείου αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν κάνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, που επεκτείνει τον φράχτη της κατά 60.000 χλμ. ή η Ουγγαρία, που κατασκευάζει έναν θηριώδη φράχτη μήκους 137.000 χλμ.! Η αλήθεια ίσως είναι κάπου στη μέση, βέβαια, καθώς η Ουγγαρία έχει μόνο χερσαία σύνορα να φυλάξει, που ούτως ή άλλως φυλάσσονται με λιγότερο κόστος από τα θαλάσσια.
Σπ. Γαληνός:«Εγκλημα σε βάρος της Λέσβου»
«Δυστυχώς η δυσφήμηση που έχει υποστεί το νησί μας από την αρχή της τουριστικής σεζόν φαίνεται τελικά να έπιασε τόπο. Τρανή απόδειξη, η ακύρωση της προγραμματισμένης κρουαζιέρας του υπερπολυτελούς "Azamara Journey" της εταιρίας Azamara Club Cruises με 1.000 και πλέον επιβάτες και πλήρωμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Συνυπεύθυνοι στο "έγκλημα" σε βάρος των επαγγελματιών του νησιού είναι τόσο κάποιοι εγχώριοι όσο και ξένοι εκπρόσωποι μεγάλων ΜΜΕ, που επιτέθηκαν χυδαία στη Λέσβο, με ψεύδη και υπερβολές και απώτερο σκοπό τα νούμερα της τηλεθέασης οι μεν και κάποιες χιλιάδες "κλικ" στις διαδικτυακές τους σελίδες οι δε». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεσπάει, μιλώντας στη «δημοκρατία» για τη λάσπη που, όπως καταγγέλλει, δέχεται συστηματικά το νησί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το δυσεπίλυτο πανευρωπαϊκό πρόβλημα με την εκρηκτική αύξηση των μεταναστών και των προσφύγων.

«Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων χειρίστηκε το ζήτημα με λεπτότητα και απέδωσε την πραγματική εικόνα. Δυστυχώς, όμως, για ακόμη μία φορά η μειοψηφία ήταν αυτή που έκανε τη ζημιά» συμπληρώνει. Την ίδια στιγμή, τα αρνητικά δημοσιεύματα που αφορούν το όμορφο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου φαίνεται ότι έχουν αυξήσει -ευτυχώς όχι σε ανησυχητικό ακόμα βαθμό- και τις ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. «Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η κανονικότητα στο νησί έχει επανέλθει πλήρως και ότι όλοι καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους επισκέπτες, αλλά και να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προκειμένου να γλιτώσουν τη ζωή τους. Δεν είναι δυνατό μερικές φωτογραφίες τραβηγμένες προ εβδομάδων (με μετανάστες να συνωστίζονται στο λιμάνι) να ανακυκλώνεται από τα μίντια ξανά και ξανά, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στους τοπικούς φορείς. Η περίπτωση αυτή θυμίζει την εποχή που τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ πρόβαλλαν συνεχώς εικόνες συμπλοκών από το κέντρο της Αθήνας, δίνοντας την εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε βυθιστεί στο χάος» λέει ο κ. Γαληνός.

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τους εκπροσώπους εταιριών κρουαζιέρας, μάλιστα, ο δήμαρχος Λέσβου τονίζει, μεταξύ άλλων: «Εχει αποκατασταθεί η τάξη και είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους πελάτες σας και τους επισκέπτες μας οποιαδήποτε στιγμή.... Η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δεν μας στερεί αυτή την ομορφιά αλλά, αντίθετα, μας κάνει περισσότερο ανθρώπινους, και για αυτή μας την τεράστια προσπάθεια θεωρώ πως αξίζουμε την ηθική σας υποστήριξη. Στήριξη η οποία εκφράζεται έμπρακτα με το να μην ακυρώνετε την προσέγγιση των πλοίων σας στο λιμάνι της Μυτιλήνης».
Θοδωρής Παναγιωτίδης
http://www.dimokratianews.gr/content/48517/oi-metanastes-kanoyn-empole-mi-zoni-ta-nisia-toy-aigaioy