Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Το έγκλημα παίρνει την σύσταση λόγω του εξοπλισμού των δραστών, παραστρατιωτικής οργάνωσης

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμέπωπες με νέες προκλήσεις
Τρομοκρατία, Οργανωμένο Έγκλημα, Λαθρομετανάστευση συνθέτουν ένα νέο εσωτερικό μέτωπο πολλαπλών απειλών. 
 Το έγκλημα έχει αλλάξει. Οι κακοποιοί είναι πλέον επαρκώς εκπαιδευμένοι έχοντας παιδεία και κουλτούρα χειρισμού οπλισμού,
διαθέτουν βαρύ οπλισμό ενώ πολλές φορές είναι και προστατευμένοι έχοντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, κεραμικές πλάκες, κράνη κέβλαρ.
Η εποχή που ο εγκληματίας διέθετε ένα πιστόλι των 9 mm ή ένα 45αρι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Την ίδια στιγμή που ο χώρος του εγκλήματος εκσυγχρονίζεται και βελτιώνει τις πρακτικές του, η Ελληνική Αστυνομία παραμένει αγκιστρωμένη σε αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος. Παρά τα όσα έχουν συμβεί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αδυνατεί να κατανοήσει πως το έγκλημα έχει αλλάξει και συνεπώς οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να προσαρμοστούν σε νέες απαιτήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής πρόσφατα γεγονότα:
 
  1. Καταδίωξη των Αλβανών κακοποιών των φυλακών Τρικάλων. 
  2. Την περίπτωση δολοφονίας των αστυνομικών της ΔΙΑΣ στο Ρέντη. 
  3. Την επιχείρηση της ΕΚΑΜ στην Μαγνησία. 
  4. Τα γεγονότα στη Γαλλία με την Ισλαμική Τρομοκρατία. 
 
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες περιστατικά στα οποία η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε επαρκώς εξαιτίας της ύπαρξης δυνάμεων ειδικά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων. Πριν από μερικές ημέρες στην Κρήτη έλαβε χώρα ένα εξαιρετικά σημαντικό συμβάν που επιβεβαιώνει τη σχολή σκέψης που ζητά αστυνομικούς βαριά εξοπλισμένους και ειδικά εκπαιδευμένους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχης φύσης κακοποιούς. 
 
Πλούσιο εγκληματικό παρελθόν φέρονται να είχαν οι δυο Έλληνες κακοποιοί και ο Αλβανός συνεργός τους που έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων τουριστών και μικρών παιδιών τα οποία συμμετείχαν σε μαθητική εκδήλωση, όταν άνοιξαν πυρ μέσα και έξω από το ξενοδοχείο Creta Maris στην περιοχή της Χερσονήσου στην Κρήτη. Ο ένας από τους Έλληνες, που έχει τραυματιστεί στα πόδια από τα πυρά των αστυνομικών, υπέστη κάταγμα στο μηρό αλλά παρουσίασε ακατάσχετη αιμορραγία και οι γιατροί του νοσοκομείου κατέβαλαν προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή. Πρόκειται για φυγόδικο, ο οποίος φαίνεται πως ήταν επικεφαλής της ομάδας των αδίστακτων κακοποιών. Από τους άλλους δυο, ο ένας έχει τραυματιστεί επίσης πολύ σοβαρά στο μέτωπο και ο τρίτος πιο ελαφρά στον ώμο. Ελαφρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ένας υπάλληλος του κοσμηματοπωλείου, τον οποίο οι ληστές χτύπησαν με κοντάκι του Καλάσνικοφ επειδή πρόλαβε να ενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού και στη συνέχεια τον πήραν όμηρο μαζί τους ως το κλεμμένο αυτοκίνητο με το οποίο επιχείρησαν να διαφύγουν! 
 
Ωστόσο, ο συναγερμός κινητοποίησε άμεσα τις Ειδικές Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έφτασαν στο κεντρικό ξενοδοχείο και καταδίωξαν τους ληστές, οι οποίοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό πυροβολώντας επανειλημμένα εναντίον τους με τα Καλάσνικοφ. Η ανταλλαγή πυροβολισμών έγινε μπροστά σε δεκάδες έντρομους τουρίστες και παιδιά που συμμετείχαν στη μαθητική εκδήλωση στο χώρο του μπαρ, οι οποίοι προσπαθούσαν να καλυφθούν όπου έβρισκαν! Όταν εξουδετερώθηκαν οι ληστές και παρελήφθησαν από ασθενοφόρα συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έκαναν αυτοψία στο χώρο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, δυο Καλάσνικοφ, τα κοσμήματα που είχαν αρπάξει και το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους. Οι έρευνες της Ασφάλειας Ηρακλείου βρίσκονται σε εξέλιξη, για να διαπιστωθεί αν υπήρχε και άλλος συνεργός τους που πρόλαβε να εξαφανιστεί όταν ξεκίνησε η συμπλοκή με τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Οι τρεις ένοπλοι είχαν εισβάλει στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό και όρμησαν στο κοσμηματοπωλείο «παγώνοντας» υπαλλήλους, τουρίστες και πολλά ανήλικα παιδιά. Αφού άρπαξαν χρήματα και κοσμήματα υπό την απειλή των όπλων, προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά η άμεση επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ΟΕΑ τους χάλασε τα σχέδια.
 
Για να το πούμε απλά και κατανοητά: Εάν δεν υπήρχε η ομάδα ειδικών αποστολών Ηρακλείου Κρήτης οι κακοποιοί θα είχαν ξεφύγει αφού ο βαρύς οπλισμός τους έκανε τους απλούς αστυνομικούς να μην πλησιάζουν στη φονική ακτίνα των ΑΚ-47. 



 
Η ΕΚΑΜ Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για όλη την Ελλάδα. Ούτε καν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφού είναι φορτωμένη με παρέργο και πολλές μα πάρα πολλές αγγαρίες (μεταγωγές, φυλάξεις VIP και "στόχων"). Προσωπικό εν τω μεταξύ δεν υπάρχει. Οι δε ΟΠΚΕ απλά δεν επαρκούν αφού ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό έχουν ούτε την εκπαίδευση για τη διενέργεια ειδικών αποστολών. Τις περισσότερες φορές ασχολούνται με βλακείες τύπου μέτρα τροχονόμευσης ή μέτρα στα γήπεδα. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες ΟΠΚΕ της επαρχίας που έχουν στηθεί με μεράκι και φιλότιμο από τους επικεφαλείς και τα στελέχη που υπηρετούν. Κατά βάση όμως η κατάσταση είναι άσχημη. 
 
Στη Κρήτη η Ομάδα Ειδικών Αποστολών έχει 20 με 25 άτομο ενώ για την υπόλοιπη ανάγκη η οροφή του προσωπικού θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της περιφέρειας. Η όλη εποπτεία θα γίνει από τη νεοσύσταση Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και την ΕΚΑΜ. Τόσο κατά την σύσταση της ΟΕΑ όσο και της ΕΟΜ πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η ΕΚΑΜ ώστε να γίνει τόσο η επιλογή όσο και η μεταφορά γνώσεων. Τα πολλά πρώην στελέχη της ΕΚΑΜ που έχουν μετατεθεί στην επαρχεία μπορούν να στηρίξουν τις ομάδες αυτές με την εμπειρία τους. Οπωσδήποτε πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ειδικής εγκληματικότητας. 
 
 
Στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας εισάγονται για πρώτη φορά σημαντικές ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την σύσταση ειδικών ομάδων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων βάσει του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ειδικότερα, πρόκειται για τις ομάδες ειδικών δράσεων, τις κινητές αστυνομικές μονάδες και τις ομάδες προληπτικής αστυνόμευσης. Οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.), οι οποίες στελεχώνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και έχουν ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας, καθώς και την αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης στις περιοχές που δεν λειτουργούν ή σε περιπτώσεις που δεν δύνανται να ανταποκριθούν άμεσα οι αρμόδιες αυτοτελείς Υπηρεσίες Ειδικών Αποστολών. Με άλλα λόγια, δημιουργούνται παρόμοιες ομάδες με την επιχειρησιακή φιλοσοφία των Ο.Π.Κ.Ε στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια στις Αστυνομικές Περιφέρειες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μετά το ανθρωποκηνυγητό των Αλβανών δραπετών που δραπέτευσαν τον περασμένο Μάρτιο από τις φυλακές Τρικάλων χρειάζονται ειδικές δυνάμεις καταλλήλως εκπαιδευμένες για την σύλληψη κακοποιών που δρουν στο ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην επαρχία και πέριξ ορεινών όγκων. Ειδική μνεία στις Ο.Ε.Δ γίνεται ως προς τον οπλισμό τους αφού αυτός θα αποτελείται από βαρύ οπλισμό πολεμικών διαμετρημάτων.



 
Να σημειωθεί πως οι Ο.Π.Κ.Ε συνεχίζουν να διατηρούνται κανονικά στις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η εκπαίδευση των Ομάδων Ειδικών Δράσεων θα είναι εντελώς στρατιωτικοποιημένη. Η ΕΛ.ΑΣ πλέον έχει αντιληφθεί την σημασία που κρύβουν οι ασύμμετρες απειλές από τα Βόρεια σύνορα αλλά και οι κάθε λογής ποινικοί που δραστηριοποιούνται στην επαρχία. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή θα είναι στρατιωτικών πρότυπων παρόμοια με αυτή των σύγχρονων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθούν οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων διότι:
  1. Η ΕΚΑΜ σφήζει από πάρεργο. Δηλαδή, φύλαξη στόχων και μεταγωγές. Απορούμε αφού έγινε η Ειδική Ομάδα Μεταγωγών γιατί συνεχίζει η ΕΚΑΜ να κάνει μεταγωγές...
  2. Η ΕΚΑΜ δεν επαρκεί αριθμητικά αφού έχει πάρεργο.
  3. Το βαρύ έγκλημα καλπάζει και μεταφέρεται στην επαρχία.
  4. Για λόγους εθνικής ασφάλειας.
  5. Γιατί δεν απαιτούνται χρήματα αφού η υποδομή υπάρχει ή μπορεί να βρεθεί από δωρεές και χοηρηγίες ιδιωτών.
  6. Διότι στην επαρχία οι ΟΠΚΕ κάνουν όλες τις δουλειές. Από μέτρα τροχαίας μέχρι μέτρα τάξης στα γήπεδα ή μεταγωγές.
  7. Γιατί το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού των επαρχιακών αστυνομικών διευθύνσεων είναι ανεκπαίδευτο να ανταπεξέλθει σε βαριά περιστατικά.
 
Για τους παραπάνω λόγους που χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης πρέπει να γίνουν οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.) στα πρότυπα της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της Ελληνικής Αστυνομίας (κλιμάκιο τύπου ΕΚΑΜ) που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης και έγινε μετά τα Ζωνιανά το 2007. Το συμπέρασμα είναι πως για την σύσταση των Ομάδων Ειδικών Δράσεων την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα ο αρχηγός. Γιατί λοιπόν καθυστερείτε κύριε Αρχηγέ; Πρέπει πάλι να θρηνίσουμε θύματα αστυνομικών από βαριά οπλισμένους κακοποιούς;