Όλα δείχνουν, ότι το χθεσινό μας δημοσίευμα σχετικά με την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, έτυχε ευρύτερου ενδιαφέροντος (καθως δεχθήκαμε ασυνήθιστο αριθμό μυνημάτων) .
Στο πλαίσιο αυτό μας δόθηκαν επιπλέον στοιχεία που εντείνουν την ανησυχία ότι μπορεί η υπόθεση αυτή να υποκρύπτει μεγαλύτερης έκτασης ζητήματα που θα αναδειχθούν με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της ίδιας αιγυπτιακής εφημερίδας Αl-Shaab Al-Jadid (O Νέος Λαός), υποστράτηγος του Αιγυπτιακού στρατού Αχμέντ Ρατζάϊ Ατέγια (Ahmed Ragai Atteyia) προσέφυγε στην Αιγυπτιακή Δικαιοσύνη προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά «της καταπάτησης γαιών του Σινά» από την Μονή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα στις καταθέσεις τους (6 στρατηγοί που υπήρξαν μάρτυρες) υποστήριξαν ότι:
- Το Ισραήλ διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μονή Σινά από την εποχή της κατοχής της Χερσονήσου και είναι ο πρώτος επωφελούμενος από την κατάσταση που δημιουργείται.
- Η ορατότητα από τις κορυφές των βουνών της Αγίας Αικατερίνης φθάνει μέχρι τον Κόλπο του Σουέζ. Από εκεί πάνω είναι δυνατή η παρέμβαση στις τηλεπικοινωνίες και η ο έλεγχος των αεροσκαφών.
- Μάρτυρα που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ( στη δίκη που ηγέρθη από τον Υποστράτηγο) για τις καταπατήσεις των γαιών του Σινά υποστήριξε ότι… αποστρατεύθηκε!
- Φράχτες μήκους 15 χιλιομέτρων, καταπάτηση άνω των 3,000 φεντανίων και κλείσιμο των εισόδων των κοιλάδων, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της επέκτασης των ορίων της Μονής.
- Οι σημαίες της Ελλάδας κυματίζουν πάνω στα όρη της Αγίας Αικατερίνης, παραβαίνοντας το Διεθνές κατεστημένο και την [Εθνική] κυριαρχία.
- Επιχορήγηση της Ε.Ε. για ύδρευση από τα νερά του Νείλου και δωρεές από Προέδρους ξένων Χωρών προς τη Μονή.
- Επί Προεδρίας Μουμπάρακ, o Αρχιεπίσκοπος της Μονής μετέγραψε 22 τεμάχια γης στο δικό του όνομα και ζήτησε να μετεγγράψει άλλα 70.
- Η ιερά Μονή δέχεται εφόδια από την Νομαρχία και ξένες επιδοτήσεις, ενώ τα έσοδά της από τον Τουρισμό διοχετεύονται στην Ελλάδα!
Στο μεταξύ, μια Έκθεση του Οργανισμού Εντεταλμένων του Κράτους [Συμβούλιο Επικρατείας Αιγύπτου] επιβεβαιώνει το νόμιμο συμφέρον των εναγόντων και το δικαίωμά τους στην άσκηση της αγωγής.
Το ζήτημα λοιπόν αποκτά διαστάσεις, καθόλου ενθαρρυντικές για τα συμφέροντα του Ελληνό-Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που επιβλέπει τη Μονή. Αλλά γεννώνται και ζητήματα άλλης μορφής. Για παράδειγμα, αληθεύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σινά αγόρασε εκτάσεις πέριξ της Μονής στο όνομά του και ενήργησε και για επιπλέον αγορά εκτάσεων. Πως συνδέονται αυτές οι δικαιοπραξίες, με το καθεστώς που τον διέπει σαν κληρικό;
Το υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά δεν μιλά για το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κιόλας.
Γι αυτό το λόγο εμείς θα συνεχίσουμε τη δική μας ενασχόληση…