Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Οι «Τσάμηδες» επενδύουν στην καλλιέργεια μίσους

Το διάχυτο κλίμα ανθελληνισμού στην αλβανική κοινωνία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το κόμμα που εκπροσωπεί τους «Τσάμηδες» (PDIU).
Με αφορμή πρόσφατες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και την επάνδρωση στρατιωτικών φυλακίων στην Ελληνο-αλβανική μεθόριο, ο πρόεδρος του PDIU Shpëtim Idrizi προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις, κάνοντα λόγο για «δημιουργία τεχνητής έντασης» και «αύξηση του αριθμού των θανατηφόρων επεισοδίων στα σύνορα των δύο χωρών σε βάρος των Αλβανών πολιτών, ένας αριθμός που και πριν από αυτήν την απόφαση ήταν αρκετά υψηλός»! «Δεν υπάρχει κάποια κατάσταση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τέτοια στροφή στην απόφαση αυτή. Ο Αλβανικός Στρατός δεν επιτηρεί τα σύνορα, αν και σχεδόν όλοι οι μετανάστες που προορίζονται για τη Δύση, περνούν στη χώρα μας από την Ελλάδα», υποστηρίζει ο Idrizi στο νέο του παραλήρημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν έχει καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα μας, παρά τις προειδοποιήσεις από το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια και τώρα στέλνει μεγάλες στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα της Αλβανίας, αυτή η τελευταία ενέργεια επαναφέρει μια παλιά απειλή για τη χώρα μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παράλληλη έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών (AIIS) για τις Ελληνο-αλβανικές σχέσεις, η Ελλάδα (18,5%) κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες τις οποίες οι Αλβανοί αντιλαμβάνονται ως απειλή.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στον επόμενο ανασχηματισμό της αλβανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Edi Rama θα συμπεριλάβει στo νέο κυβερνητικό σχήμα εκπρόσωπο του PDIU, το οποίο εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές το 4% του εκλογικού σώματος με πρόγραμμα ξεκάθαρα ανθελληνικό. Άγνωστο παραμένει ωστόσο πώς θα μπορέσουν να συνυπάρξουν στην ίδια κυβέρνηση οι τρεις ελληνικής καταγωγής μειονοτικοί  υφυπουργοί με τους εκπροσώπους των «Τσάμηδων».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Αλβανού πρέσβη στην Ελλάδα, Dashnor Dervishi στις 27 Δεκεμβρίου:
Εφημερίδα Gazeta Shqiptare: Ποια είναι αλήθεια για την ανάπτυξη Ελλήνων στρατιωτών στα σύνορα με την Αλβανία;
Dashnor Dervishi: Πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού, σύμφωνα με τα στρατιωτικά προγράμματα.
Gazeta Shqiptare: Στο αλβανικό κοινό η παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στα αλβανικά σύνορα δεν ήταν καλοδεχούμενη. Τι μπορείτε να πείτε για αυτό;
Dashnor Dervishi: Στην αλβανική κοινωνία ή τον αλβανικό Τύπο,  μπορεί να μην αρέσουν πολλά πράγματα, αλλά κάθε κράτος έχει τα προγράμματά του, του νόμους και τους κανόνες του και τον προγραμματισμό των ασκήσεων του.
Gazeta Shqiptare: Γιατί επιλέχθηκαν, ακριβώς, τα σύνορα με την Αλβανία;
Dashnor Dervishi:  Γιατί είναι τα σύνορα για τους τρεις πρώτους μήνες της κατάρτισης, όπως ήταν με τα σύνορα της Τουρκίας, ένα μήνα πριν με τα σύνορα στη Βουλγαρία και πριν από λίγες εβδομάδες έγιναν ασκήσεις στα σύνορα με τα Σκόπια. Η Ελλάδα συνορεύει με τις χώρες αυτές.
Ο Ελληνικός Στρατός έχει προγράμματα εκπαίδευσης, υπάρχουν προγράμματα για τα οποία ενημέρωσε την αλβανική πλευρά, μέσω του στρατιωτικού ακολούθου μας.
Έτσι, θα πρέπει να τονισθεί ότι κάθε κράτος έχει τα ετήσια προγράμματά του, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, είτε είναι αρεστά στην κάθε γειτονική χώρα ή όχι.
Δεύτερον η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κάθε άσκηση είναι προγραμματισμένη για την εκτέλεσή της, στο πλαίσιο των εντολών της Συμμαχίας.
Και οι ασκήσεις είναι τέτοιες που μπορούν να έχουν στόχο τυχόν επιδρομές ή προβλήματα που ανακύπτουν για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό σε διάφορες μορφές κινδύνου.
Ανάλογα με το χρόνο της άσκησης και την έκτασή της είναι και το ανθρώπινο δυναμικό και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.
Τρίτον, αυτή η άσκηση ή άλλη που έγινε πρόσφατα δεν έχουν αντικείμενο στρατιωτικές επιθέσεις, αλλά λαμβάνουν μέρος αντιτρομοκρατικές ειδικές δυνάμεις για την προστασία του τοπικού πληθυσμού.
Παρόμοια άσκηση έχει κάνει και η χώρα μας με τη συμμετοχή της  αλβανικής αστυνομίας στην περιοχή του Αργυροκάστρου, στα σύνορα με την Ελλάδα και γι΄αυτήν δεν έδειξαν ενδιαφέρον ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία.
Gazeta Shqiptare: Κατά τη γνώμη σας, σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται για παραβίαση των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας;
Dashnor Dervishi:  Απολύτως καμία παραβίαση δεν υπάρχει στις αλβανο-ελληνικές σχέσεις. Αντ’ αυτού, το κλίμα στην Ελλάδα, ειδικά αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά φιλικό, ακόμη και με τέτοια μηνύματα. Για κάθε τυχούσα στρατιωτική άσκηση που γίνεται, ο στρατιωτικός μας ακόλουθος ενημερώνεται επίσημα. Όπως και έγινε, ενημερώθηκαν, επίσης, τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ. Άλλωστε το ΝΑΤΟ δεν κάνει δεκτή μια επίθεση από στρατό ενός μέλους σε άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Και εδώ υπονοούμε τη υποτιθέμενη σκέψη της ενδεχόμενης επίθεσης της Ελλάδας στην Αλβανία.
Το ίδιο γίνεται και στην Αλβανία, κοντά στα γιουγκοσλαβικά σύνορα, αυτό δεν σημαίνει ότι προετοιμάζεται για επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.
Gazeta Shqiptare: Ίσως όλα αυτά τα μέτρα σχετίζονται  με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, με την απόδραση των κρατουμένων από τη φυλακή του Δρένοβου ή το θάνατο των δύο αδελφών Αλβανών; (σ.σ. Πρέσπες)
Dashnor Dervishi:  Νομίζω ότι και αυτά τα γεγονότα  έχουν αντίκτυπο, καθώς ο τοπικός πληθυσμός στα ελληνικά χωριά αισθάνονται ευάλωτα υπό αυτές τις συνθήκες και, ίσως, αυτά αποτελούν ορισμένα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού στις περιοχές αυτές.
strategyreports.wordpress.