Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Με όπλα απαίτησαν να ενταχθούν στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (ΟΕΟ) ή στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία!


Στις 7 Μαρτίου του 2022, στο χωριό Βερχοβίνα της περιφέρειας Ιβάνο-Φρανκόβσκ, κάτοικοι του χωριού που είναι μέλη ακραίων οργανώσεων, οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα,

 συνοδευόμενοι από ντόπιους πλησίασαν τον Ιερό Ναό Σύλληψης της Αγίας Άννας, διάβασαν την απόφαση της τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκδίωξαν από το χώρο τους ενορίτες που βρίσκονταν εκεί. 

Τους αφαίρεσαν τα έγγραφα ιδιοκτησίας του Ναού, άλλαξαν τις κλειδαριές στις πόρτες και κρέμασαν την ουκρανική σημαία στον τοίχο του Ναού.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής συντάκτης της εφημερίδας «Verchovinskie vesti», κ.Ρομάν Κλιμ, σε βίντεό του στο Facebook: «Η εκκλησία είναι κλειστή, οι πόρτες έχουν σφραγιστεί, οι κλειδαριές έχουν αλλάξει. Δε θα έχουμε πλέον εδώ ενορίτες του μοσχοβίτικου επιδρομέα».

Την παραμονή, στις 6 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Αυτοδιοίκησης του χωριού, στην οποία κατηγόρησαν τους ενορίτες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ) για προδοσία, απαίτησαν να αρνηθούν την ΟΟΕ και να ενταχθούν στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (ΟΕΟ) ή στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Η απόφαση που πάρθηκε στη συνέλευση είχε τα ακόλουθα σημεία:

1. Να εγκριθεί το αίτημα της Αυτοδιοίκησης του χωριού Βερχοβίνα προς τις θρησκευτικές κοινότητες της ΟΟΕ με πρόσκληση να ενταχθούν στην «ΟΕΟ».

2. Η εκτελεστική επιτροπή της Αυτοδιοίκησης να απευθυνθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, στην Ανώτατη Ράντα και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας με αίτημα τη διακοπή λειτουργίας της ΟΟΕ.

3. Να γίνει σύσταση στους ιερείς της ΟΟΕ ώστε να σταματήσουν τις ιερές ακολουθίες.

4. Να απαιτηθεί από τους ιερείς και τους ενορίτες της ΟΟΕ στο χωριό Βερχοβίνα να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη θρησκευτική δομή, η οποία υπάγεται στη χώρα που έκανε στρατιωτική επίθεση εναντίον του κράτους της Ουκρανίας.

5. Να προταθεί στους ενορίτες της ΟΟΕ να γίνουν μέλη της «ΟΕΟ».

Στους πιστούς δόθηκε προθεσμία 24 ωρών για να αποφασίσουν. Ωστόσο, πριν συμπληρωθεί το 24ωρο, στις 9 το πρωί, οπλισμένοι πολίτες μπήκαν στο ναό και δήλωσαν ότι τον κλείνουν. Εκτός αυτού, έχει καταληφθεί ένα διοικητικό κτίριο που ανήκει στον Ιερό Ναό της Σύλληψης της Αγίας Άννας, στο οποίο οι αρχές αποφάσισαν να φιλοξενήσουν εκτοπισμένους.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων

https://gr.pravoslavie.ru/145103.html