Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Να θυμίσουμε ότι τώρα οι εικόνες κλαίνε σχεδόν σε όλη τη Ρωσία, μία εξ 'αυτών ξεχωρίζει!




«Σημάδι σημαντικών αποφάσεων ή έριδων»: Στην εκκλησία του χωριού Μπατσούρινο εξήγησαν γιατί κλαίει η Παναγία
Το ίδιο είχε συμβεί και πριν την καταστροφή του υποβρυχίου «Κουρσκ» και πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πόλη Μπεσλάν και στην οδό Ντουμπρόβκα
Γράφουν η Γιάννα Μπομπίλκινα και ο Αλεξέϊ Ταραζέβιτς

Στην εκκλησία του χωριού Μπατσούρινο της Περιφέρειας Μόσχας εξέθεσαν και πάλι για προσκύνημα την μυροβλύζουσα εικόνα της Παναγίας της «Επτάσπαθης» ή της «Απαλύνουσας τας σκληράς καρδίας», την οποία προηγουμένως είχαν μεταφέρει για λίγο στην πόλη Κουμπίνκα, ώστε να μπορέσουν να την προσκυνήσουν και οι στρατιωτικοί. Η εικόνα «κλαίει» για πάνω από 20 χρόνια, αλλά τώρα συμβαίνει το κάτι άλλο… χύνει πικρά δάκρυα! «Στις αρχές της άνοιξης, στο πρόσωπο της Παναγίας εμφανίστηκε ξαφνικά και αίμα! Κι αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία!».

Το να βρεις την εικόνα στο χώρο της είναι μεγάλη τύχη. Μόνο αυτόν τον Μάρτιο πρόλαβε να επισκεφτεί και την περιοχή Ζαπολιάριε και τον κύριο Ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, στην περιοχή Οντιντσόβο. Ωστόσο, είτε ήμασταν τυχεροί είτε το επέτρεψε η ίδια η Θεοτόκος, εμείς, όταν τηλεφωνήσαμε στην εκκλησία, ξαφνικά ακούσαμε: «Ελάτε σήμερα!». Και, βεβαίως, πήγαμε αμέσως.

Ο Ναός, στην περιοχή Μπατσούρινο, βρίσκεται στα μισά του δρόμου από το Μπούτοβο προς την Κομμουνάρκα. Όταν αναπολούμε την ιστορία αυτών των τόπων των μαζικών εκτελέσεων χιλιάδων αθώων ανθρώπων, άθελά μας κάνουμε τη σκέψη: Πού αλλού θα μπορούσε να φανερώνει στον κόσμο τα ματωμένα δάκρυα; Φτάνουμε. Ο χώρος είναι μικρός, γι΄ αυτό, οι ενορίτες αναγκάζονται να στέκονται δίπλα, ώμο με ώμο, κάτι, όμως, που δεν ενοχλεί καθόλου. Το αντίθετο, φαίνεται ότι εδώ είναι όλοι οικείοι ο ένας με τον άλλον και ότι αγαπάει και καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον. Ο μοναδικός που δε βρίσκει θέση είναι ένας νεαρός σε αναπηρικό καροτσάκι, που ούτε αυτόν τον ξεχνάνε.

«Το παιδί; Με το παιδί πώς θα γίνει;» - ανησυχεί ο παππούλης Μακάριος και βγάζουν πολύ προσεκτικά την εικόνα έξω.

Όπως λέει η φύλακας της «Επτάσπαθης», η Μαργαρίτα Βορομπιόβα, την εικόνα την είχαν αγοράσει το 1999 και ήταν μια απλή λιθογραφία. Να το πω πιο απλά, χαρτόνι. Και τι έκπληξη που δοκίμασαν οι οικείοι της, όταν το πρόσωπο της Παναγίας άρχισε να κλαίει με ματωμένα δάκρυα, και στο σπίτι άρχισε να μυρίζει θυμίαμα! Η εικόνα μυρόβλυζε πιο έντονα κάθε φορά πριν από ορισμένα τραγικά γεγονότα. Για παράδειγμα, πριν από την καταστροφή του υποβρυχίου «Κουρσκ», πριν από την τρομοκρατική επίθεση στο θέατρο της οδού Ντουμπρόβκα ή πριν από την τρομοκρατική επίθεση και ομηρία στην πόλη Μπεσλάν. Γι΄αυτό, άρχισαν να θεωρούν την εικόνα θαυματουργή, την έβαλαν σε πλαίσιο και άρχισαν να την περιφέρουν σε όλο τον κόσμο. Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία, Καναδάς… και πού δεν έχει πάει! Ακόμα και στις φυλακές της Μορδοβίας και στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό έφτασε. Και πρόσφατα παραλίγο να πάει στην Αμερική. Παραλίγο, γιατί εξαιτίας των κυρώσεων αυτό κατέστη αδύνατον. Ο ουρανός ήταν κλειστός ακόμα και για την Παναγία!

Η εικόνα μυρόβλυζε και στη δική μας επίσκεψη, για να μην πούμε ότι έχυνε ποτάμια δακρύων. Κάτω από τζάμι υπήρχαν μεγάλες σταγόνες υγρού. Στην εικόνα υπήρχαν ίχνη αίματος. Μήπως είναι απλοί υδρατμοί; Προσπαθούμε να την παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά. Όχι, δε μοιάζει. Τότε θα είχε βραχεί και το χαρτόνι. Τι θαύμα είναι αυτό!

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της «Απαλύνουσας τας σκληράς καρδίας» στο χωριό Μπατσούρινο. Φωτογραφία: Daily Storm

Όπως διηγείται στην ιστοσελίδα Daily Storm ο εφημέριος του Ναού στο χωριό Μπατσούρινο, πρωθιερέας Δημήτριος Κουβιρτάλοβ, «όταν η εικόνα είχε εκτεθεί για προσκύνημα στην πόλη Κουμπίνκα, το αίμα ήταν και στο ίδιο το πρόσωπό της Παναγίας. Και αυτό μας είχε προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία! Είτε τώρα λαμβάνονται κάποιες σοβαρές αποφάσεις είτε μας περιμένουν σοβαρές έριδες. Αν και αποφεύγουμε τις ερμηνείες, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά είναι φαινόμενα άλλης τάξεως, τα οποία μας προτρέπουν να εντείνουμε πιο πολύ τις ανησυχίες μας. Και αυτές οι ανησυχίες μπορούν να είναι μόνο προσευχητικές. Γι΄αυτό συγκεντρωνόμαστε εδώ!»

Ο Δημήτριος Κουβιρτάλοβ. Φωτογραφία: VKontakte / Дмитрий Кувырталов

Σύμφωνα με όσα λέει ο παππούλης, η εικόνα «Απαλύνουσα τας σκληράς καρδίας» κλαίει όχι μόνο για να προειδοποιήσει. Μπορεί να είναι έκκληση να παραμένουμε μαζί και να βοηθάμε όλους τους δεινοπαθούντες. Είναι σημάδι ότι τα βλέπει όλα, παρακαλάει για μας ενώπιον του Θεού και ειλικρινά μας συμπονάει.

Ο πατήρ Δημήτριος αναθυμάται: «Παρεμπιπτόντως, δύο μέρες πριν, αυτή η εικόνα είχε επισκεφτεί το σύνταγμα Τζερζίνσκιϊ και όλοι όσοι τώρα εκτελούν τις ειδικές αποστολές, είχαν τη δυνατότητα να την προσκυνήσουν. Επισκεπτόμαστε και τα παιδιά της ομάδας «Άλφα». Οπότε, όλες οι σημαντικές αποστολές αρχίζουν από αυτήν την εικόνα. Δε χρειάζεται καν να την πηγαίνουμε στο μέτωπο. Αν και, αν η Μήτηρ του Θεού ευλογήσει, νομίζω ότι είναι δυνατόν να γίνει και αυτό».

Να θυμίσουμε ότι τώρα οι εικόνες κλαίνε σχεδόν σε όλη τη Ρωσία. Για παράδειγμα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, στο χωριό Ρασπόπινσκαγια, από τα μάτια της Παναγίας ξαφνικά άρχισαν να τρέχουν δάκρυα. Ή στη γνωστή εικόνα της Παναγίας του Ντονέτσκ εμφανίστηκε αίμα. Το ίδιο και στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο χωριό Βορόνεζσκαγια Λοζόβκα, στην Περιφέρεια Λίπετσκ. Σύμφωνα με όσα λέει ο εφημέριος, η εικόνα της Παναγίας και μερικές άλλες εικόνες μυρόβλυζαν ταυτόχρονα εκεί. Όπως τονίζει ο ιερέας, το ίδιο είχε συμβεί εδώ και οχτώ χρόνια πριν, πριν οξυνθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς.
Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

Daily Storm

3/28/2022