Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Η Βρετανία έχει διαπράξει εγκλήματα στην Κύπρο: Δοξάζουν την Ελισάβετ που έγκρινε δολοφονίες

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
 
 
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιπτώσεις στην επιρροή της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές συμπορευόταν με τις ΗΠΑ, εντούτοις σε κάποιο βαθμό δεν μπορούσε να «αποκοπεί» από την ενιαία στάση που καθοριζόταν από τις Βρυξέλλες.
  • Η Βρετανία «χειρίζεται» το ένα τρίτο περίπου των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του ΣΑ, ανάμεσά τους και το Κυπριακό. Η έξοδός της από την ΕΕ και η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεών της, διαμορφώνουν «νέο πεδίο» στην εξωτερική πολιτική της.
Ενδεχομένως, λοιπόν, να παρατηρηθούν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την στάση της στο ΣΑ. Για την Κύπρο όμως δεν αναμένεται αλλαγή, αφού η Βρετανία (είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ) για δεκαετίες εφαρμόζει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», με πρωταρχικό σκοπό να ελέγχει το νησί για την προάσπιση των συμφερόντων της, μέσα από το διαχωρισμό και την αντιπαράθεση των δυο κοινοτήτων.
Την περασμένη Κυριακή, ήταν η επέτειος της ηρωικής θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τους Άγγλους αποικιοκράτες.
  • Στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε, γιατί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον τόπο μας ως βρετανικό προτεκτοράτο. Κι όσο το Λονδίνο αφήνεται να μεταχειρίζεται την Κύπρο με αποικιοκρατικές πρακτικές, αυτόματα αποδυναμώνεται κάθε προοπτική να υπάρξει λειτουργική και σωστή λύση στο Κυπριακό προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Ο ισχυρότερος σύμμαχος της τουρκικής κατοχής και του τουρκικού επεκτατισμού παραμένει η βρετανική πολιτική. Στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπήρξε αντικυπριακή ενέργεια χωρίς την πρωτοβουλία ή την στήριξη των Βρετανών.
Αλλά, δυστυχώς, βρίσκουν και τα κάνουν. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των εκάστοτε ηγεσιών σε Λευκωσία και Αθήνα.
Στον Μαυρίκιο φαίνεται ότι έχουν ηγέτες με όραμα, αποφασιστικότητα και στρατηγική. Προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο σε μια ιστορική απόφαση καλεί τη Βρετανία να αποχωρήσει άμεσα τα στρατεύματά του και να καταργήσει της βάσεις της στο μικρό αυτό νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού.
  • Αντίθετα, στην Κύπρο δοξάζουν τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία υπέγραφε για τον απαγχονισμό των Κυπρίων αγωνιστών για την αυτοδιάθεση και τη λευτεριά. Μέχρι και το χρυσό κλειδί της ημικατεχόμενης Λευκωσίας τής απένειμαν πριν μερικά χρόνια.
Αν η βρετανική ηγεσία επιθυμεί να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της χώρας της δεν αρκεί να δηλώνει ότι δεν διεκδικεί πια ρόλο εγγυήτριας δύναμης.
Τα εγκλήματα που διέπραξε η Βρετανία στην Κύπρο θα τα ξεπλύνει αν φροντίσει να εξαλειφθούν όλα τα αναχρονιστικά και ρατσιστικά κατάλοιπα της αποικιοκρατίας και της τουρκικής κατοχής.
Κατά αυτόν τον τρόπο και μόνο, η Κύπρος και η Βρετανία θα μπορέσουν να γιορτάσουν το ξεκίνημα μιας πραγματικής φιλίας.
https://hellasjournal.com/2019/03/i-vretania-echei-diapraxei-egklimata-stin-kypro-doxazoyn-tin-elisavet-poy-egkrine-dolofonies/