Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια: Σερβία, Αλβανία, Mαυροβούνι και Βουλγαρία στο ρυθμό των διαδηλώσεων

 
Υπάρχουν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις εις βάρος των κυβερνήσεων της Σερβίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωσε μπροστά στο κοινοβούλιο σήμερα. 
Την Κυριακή 1.000 διαδηλωτές μια ακόμη επιχειρούμενης έγχρωμης εξέγερσης συγκεντρώθηκαν έξω από την Προεδρία της Σερβίας στο Βελιγράδι ισχυριζόμενοι πως θέλουν να μιλήσουν στον Aleksandar Vucic. Κάποιοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό κι επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης. Το βράδυ βγαίνοντας ο Σέρβος Πρόεδρος από το γραφείο του γιουχαίστηκε από τους συγκεντρωμένους.
Μαυροβόυνιο
Αλβανία
Σερβία
                                                                                        Βουλγαρία
«Πολλοί χούλιγκαν καθοδηγούμενοι από έναν από τους αρχηγούς της Ένωσης για τη Σερβία τον Bosko Obradovic, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς στους δρόμους του Βελιγραδίου. Επιτέθηκαν στους αστυνομικούς ενώ αποπειράθηκαν με ένα καμιόνι να διεμβολίσουν την περίμετρο ασφαλείας »,ανακοίνωσε το Υπ. Εσωτερικών.

 
Οι 1000 διαδηλωτές περικύκλωσαν την προεδρική έδρα στο κέντρο του Βελιγραδίου και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.Ο Aleksandar Vucic βγαίνοντας κι ενώ εκείνοι του απεύθυναν ύβρεις τους έδωσε τις καλύτερες ευχές του κι αποχώρησε. Χθες στις 16 Μάρτη το βράδυ μια ομάδα αντιπολιτευόμενων εισέβαλαν στο κτίριο της κρατικής Radio-télévision Σερβίας (RTS), απαιτώντας ν΄απευθύνουν μήνυμα στο λαό. Μετά τις 8 Δεκέμβρη η αντιπολίτευση διαδηλώνει κάθε Σάββατο κατά του Aleksandar Vucic κατηγορώντας τον για αυταρχισμό κι εναντίον του RTS που το θεωρούν μεροληπτικό.Κινητοποιούμενοι και σε άλλες πόλεις ζητούν παραιτήσεις των διευθυνόντων του RTS.

Vidéo intégrée

Στις μερικές δεκάδες που μπήκαν στο κτίριο του  RTS βρίσκονταν πολλοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης  και ο τ. Δήμαρχος Βελιγραδίου ο κεντρώος Dragan Djilas, κι ένας βουλευτής ακροδεξιού κόμματος ο Bosko Obradovic, σύμφωνα με το κανάλι N1.
Ο υπ. Εσωτ Nebojsa Stefanovic κατήγγειλε την εισβολή στην Ραδιοτηλεόραση. Οι αστυνομικοί εκκένωσαν τους ταραξίες..
« Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι θα είναι σε θέση να παρέχει ασφάλεια στο κτίριο και οι αρχές δεν θα επιτρέψουν τη βία να απειλήσει κανέναν », δήλωσε ο πρόεδρος Σερβίας στους δημοσιογράφους.
Σήμερα η κινητοποίηση έγινε όπου διεξήχθη συνέντευξη Τύπου Vucic που άρχισε στις 12.00 μ.μ. τοπική ώρα.

Στις εκλογές την άνοιξη του 2017, ο Vucic κέρδισε το 55% των ψήφων σε προεδρικές εκλογές, με περίπου 60% συμμετοχή των ψηφοφόρων. Αυτό συνέβη αφού ο Βούτσιτς ήταν πρωθυπουργός από το 2014.

Voir l'image sur TwitterΣύμφωνα με το fort-russ το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ, όπως η CANVAS, τ. Otpor! συνεργάζονται τόσο με την φιλελεύθερη όσο και με την εθνικιστική αντιπολίτευση . Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια κρίσιμη κατάσταση ώστε να πρέπει να αποχωρήσει η κυβέρνηση Vucic, να ζητήσουν «νέες εκλογές» υπό τη διαχείριση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης».
Ωστόσο, η σημερινή διαμαρτυρία – αν και πιο μαχητική, ήταν σημαντικά μικρότερη από ό, τι σε προηγούμενες ημέρες.Χθες το βράδυ, υπήρχαν μόνο 1.584 άτομα και ακόμη λιγότερα στην αρχή σήμερα. Και είναι νευρικοί γι ‘αυτό. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει καταβληθεί προσπάθεια από τον εισαγόμενο και αυτοαποκαλούμενο «CIA Asset» Τζορτζέ Βουκάτινοβιτς, να διευκολυνθεί μια φιλελεύθερη-εθνικιστική συμμαχία.
Η βασική καταγγελία της εθνικιστικής αντιπολίτευσης για τον Vucic είναι ότι συνήψε τη Συμφωνία των Βρυξελλών, η οποία έχει μέτρα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την απομονωμένη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Οι εθνικιστές αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, άποψη που μοιράζεται η πλειοψηφία των Σέρβων, ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσανατολισμό. Αυτό που καθιστά προβληματικές τις δηλώσεις τους είναι η συμμαχία τους με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον φιλελεύθερο Γέρεμιτς. Ωστόσο, η Σερβία έχασε το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο υπό τη διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος, η άνοδος του Vucic και του Προοδευτικού Κόμματός του έρχεται εν μέρει ως κυρίαρχη αντίδραση στις μαζικές παραχωρήσεις του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
Voir l'image sur TwitterVoir l'image sur Twitter