Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Φοβάται την Αγιά Σοφιά, γνωρίζει πότε ήρθαν οι Τούρκοι για πρώτη φορά στην Μ.Ασία

 
 
Τουρκία Εκλογές: Ο Ερντογάν φανάτισε τον κόσμο μήπως ξεχάσει το άδειο ψυγείο στο σπίτι
Οι Τούρκοι πολίτες έζησαν μια απίστευτη προεκλογική περίοδο. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας και αρχηγός του ΑΚΡ έκανε αναρίθμητες ομιλίες σε ολόκληρη τη χώρα, φανατίζοντας τους οπαδούς του, όσο ποτέ άλλοτε.
Το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί χαρακτήρισαν τις εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων ζήτημα επιβίωσης της χώρας.  Εάν χάσει δηλαδή το κόμμα τον Δήμο της Άγκυρας θα χαθεί η χώρα; Θα κινδυνεύσει η εδαφική ακεραιτότητα της Τουρκίας;
Χρησιμοποίησε απαράδεκτες εκφράσεις εναντίον εκείνων που δεν θα ψηφίσουν τους υποψηφίους του κόμματος του. “Τρομοκράτες, χυδαίοι, διαμελιστές, σκουπίδια, βρωμεροί, άθεοι…”.
Οι ύβρεις και η τρομοκρατία είναι τα μόνα πράγματα που μπορούσε να χρησιμοποιήσει αφού δεν είχε να υποσχεθεί τίποτα στον λαό, πέρα από την κατασκευή 193 νέων Φυλακών, επαναφορά της θανατικής ποινής, μίσος, φόβος, απειλές, φτώχια, εξαθλίωση, αίμα, δάκρυα και θάνατο.
Ο μεγαλοϊδεατισμός του στην εξωτερική πολιτική απομόνωσε την χώρα από τη διεθνή κοινότητα. Η οικονομία καταρρέει. Το χρέος της Τουρκίας το 2002 ήταν 129 δις$ κι έφθασε σήμερα τα 600δις$. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας 2.136.000 εργάτες αμείβονται με χαμηλότερα ποσά από τον κατώτατο μισθό και 7.087.000 με τον βασικό. Ο αριθμός των ανέργων επίσημα εκτιμάται στα 3 εκατ. και ανεπίσημα στα 7 εκατ.
Για να καλύψει όλα αυτά απειλεί και τρομοκρατεί τον κόσμο. Υπόσχεται να απαλλάξει από τα καθήκοντα τους, τους δημάρχους που θα εκλεγούν από την αντιπολίτευση ή να τους στείλει στη φυλακή, όπως έκανε με τους βουλευτές του  HDP.
Οι άνθρωποι που γεμίζουν τις πλατείες και φανατίζονται όταν επιστρέφουν σπίτι και βλέπουν άδειο το ψυγείο και το τσουκάλι στη φωτιά, ξεχνούν τα πάντα και οργίζονται .  Αλάνθαστο κριτήριο των ψηφοφόρων είναι πάντα η τσέπη του. Οι δημοτικές εκλογές είναι συνήθως  ένα μέσο για να εκφράσει ο πολίτης τη δυσαρέσκεια του και να στείλει το μήνυμα που θέλει στην εξουσία.
Στις εκλογές αυτές δεν υπάρχει κίνδυνος επιβίωσης της χώρας αλλά του καθεστώτος Ερντογάν.
Έσχατο μέσον της θλιβερής προπαγάνδας του έγινε και ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας. Το αρχιτεκτονικό θαύμα του Ισίδωρου και του Ανθέμιου που θαυμάζει επί αιώνες η ανθρωπότητα. “Θα το επαναφέρουμε στο αρχέτυπο του” διατυμπανίζει στις πλατείες και θα το κάνουμε τζαμί.  Ξεχνά, όμως , ότι το αρχέτυπο του σημερινού Μουσείου είναι ναός της Ορθοδοξίας που κτίστηκε το 537, όταν οι Τούρκοι δεν είχαν εμφανιστεί ακόμα στο προσκήνιο της Ιστορίας.
Πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Μικρά Ασία μετά τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 σχεδόν 500 χρόνια μετά τη λειτουργία του ιερού ναού, του συμβόλου της Ορθοδοξίας.  Ανιστόρητος και πατριδοκάπηλος. Βαυκαλίζει τον κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις. Έχει την εντύπωση ότι ο κόσμος είναι αγέλη που την καθοδηγείς όπως θέλεις. Για αυτό άλλωστε απευθυνόμενος στους κατοίκους του Γκαζίαντεπ, είπε  “τι θα ψηφίσουν αυτά τα πλάσματα”.
 
Αυτή η υποτιμητική αναφορά  μεταφράζεται επιεικώς σε “βόδια”.  Τέτοια εκτίμηση τρέφει στους πολίτες κουρδικής καταγωγής. Αλλά τις εκλογές θα τις κρίνουν αυτά τα “πλάσματα”.
Εύστοχα το κουρδικό κόμμα κατεβάζει υποψηφίους του στις περιοχές , όπου είναι πλειοψηφία και στις άλλες θα στηρίξει τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Για αυτό άλλωστε κινδυνεύει να χάσει τους τρεις μεγάλους δήμους.
Την 1η Απριλίου η Τουρκία θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα κατάσταση. Οι νοτιοανατολικοί νομοί  της χώρας θα βαφτούν με τα χρώματα του Κουρδιστάν , οι τρεις μεγάλοι δήμοι πιθανότατα θα έχουν αντικαθεστωτικούς δημάρχους και τότε θα γίνει το πραγματικό πραξικόπημα του Ερντογάν.
 
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ