Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

«Στο πόδι» η Αλβανία: Διαδηλωτές πολιορκούν το κοινοβούλιο - Ζητούν παραίτηση Ράμα και εκλογές

 
Οι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα για περίπου μία ώρα, ενώ προσπάθησαν να σπάσουν αστυνομικό κλοιό και να εισβάλει στο κτίριο
Καζάνι που βράζει θυμίζει η Αλβανία, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές πολιορκού το κτήριο του κοινοβουλίου στα Τίρανα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι διαδηλωτές, αφού πέταξαν πυροτεχνήματα για περίπου μία ώρα, μια ομάδα προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλει στο κτίριο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα αποχώρησε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα, ξεκινώντας διαδηλώσεις έξω απ’ το γραφείο του Ράμα, ενώ από σήμερα εγκαινίασε μια νέα τακτική με ανάλογες κινητοποιήσεις έξω από το κοινοβούλιο κάθε φορά που θα συνεδριάζει.

Ο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να ησυχάσει μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκες εκλογές. Παράλληλα, επέκρινε τους διπλωμάτες δυτικών χωρών που έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία και διάλογο.
Η πολιτική αναταραχή στη γειτονική χώρα έρχεται σε μία χρονική συγκυρία, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία τον Ιούνιο και ένα από τα βασικά κριτήρια είναι αν θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση του Ράμα τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.