Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019

Νέος λεκτικός τσαμπουκάς από τον Ακάρ: Βάλτε το καλά στο κεφάλι, θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον μας

 
Nέος «τσαμπουκάς» Ακάρ έναντι της Ελλάδας με προειδοποιήσεις - απειλές ότι η Τουρκία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον της εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
«Αναμένουμε όλοι να βάλουν καλά στο κεφάλι τους ότι θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον μας. Σε αυτό το θέμα δεν κάνουμε καμία υποχώρηση» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη καθώς όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ οι δηλώσεις του έγιναν για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.
«Σε αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε να είμαστε της αντίληψης "αν πεθάνω γίνομαι ήρωας, αν ζήσω γίνομαι βετεράνος"» πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.
«Όπως με όλους μας τους γείτονες, το ίδιο και στο Αιγαίο Πέλαγος είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρηνικής επίλυσης, των σχέσεων καλής γειτονίας, του δικαίου και των δικαιωμάτων. Αλλά θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, δεν θα θυσιάσουμε το παραμικρό δικαίωμα του ιερού μας έθνους και ότι στο θέμα αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας και του Διεθνούς Δικαίου. Γι’ αυτό αναμένουμε από όλους να μένουν μακριά από προκλήσεις, να δείχνουν κατανόηση και να συναισθάνονται τις καταστάσεις. Αναμένουμε όλοι να βάλουν καλά στο κεφάλι τους ότι θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση εναντίον μας» είπε ο κ. Ακάρ.
O Τούρκος υπουργός υπενθύμισε, επίσης, και πάλι τα περί Γαλάζιας Πατρίδας και ότι η Τουρκία πήρε και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της απευθυνόμενος σε Τούρκους βετεράνους.
Στην ίδια εκδήλωση ο Χουουσί Ακάρ διεμήνυσε ότι «θέλουμε να κλείσουμε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Κύπρο, και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, όλοι να το γνωρίζουν αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την υπογραφη και την έγκριση της Τουρκίας».
Η τοποθέτηση Ακάρ συνεχίζει την προκλητική ρητορική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση έναντι της Ελλάδας.
Από την άλλη πλευρά,, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει στη λογική του εφησυχασμού για την προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για «προεκλογικές σκοπιμότητες» της τουρκικής κυβέρνησης.
Στον απόηχο προχτεσινών δηλώσεων του υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ότι λόγω των κινήσεων Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο, υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος», ο αν. υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, παρουσίασε ως κάτι «συνηθισμένο» τις τουρκικές προκλήσεις. Ωστόσο είπε ότι «όσο πληθαίνουν οι παραβιάσεις, σε συνδυασμό με τη μειωμένη εμπειρία των Τούρκων πιλότων, προφανώς αυξάνεται και ο κίνδυνος ατυχήματος».
Στο θέμα επανήλθε και ο Ευ. Αποστολάκης, που σε συνάντησή του, χτες, στη Ν. Υόρκη, με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, είπε: «Ενα μεγάλο πρόβλημα, μονίμως, είναι η Τουρκία, η οποία έχει τη δική της ατζέντα, κινείται με τον δικό της τρόπο, δεν συνεργάζεται καλά ούτε με τους γείτονες ούτε με τους ιστορικά συμμάχους της. Είναι βέβαια μέσα στο ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε καθημερινά προβλήματα με τους Τούρκους (...) Δεν έχουν σταματήσει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα». Παρέπεμψε, ωστόσο, σε «κανάλια επικοινωνίας» που έχουν οι δύο πλευρές, καθώς «προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να χαμηλώσει η ένταση, να σταματήσει αυτή η αίσθηση ανασφάλειας και συνεχούς έντασης».