Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Συρία προς ΗΠΑ για τα υψίπεδα του Γκολάν: Δώστε καλύτερα τη βόρεια Καρολίνα στο Ισραήλ

 
 
Για την κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την απόφαση της Ουάσιγκτον έχουν καταδικάσει μεταξύ άλλων, Ιράν, Ρωσία, Συρία, Τουρκία.
Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, σχολίασε ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζαφάρι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετά δικά τους μέρη να παραχωρήσουν στο Ισραήλ αντί να επιχειρούν να δώσουν εδάφη που ανήκουν σε άλλες χώρες.
«Μπορείτε να τους δώσετε τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα για παράδειγμα, γιατί όχι; Η Νότια Καρολίνα είναι ένα υπέροχο μέρος… Λοιπόν, δώστε στο Ισραήλ μια δυο πολιτείες εάν αυτή η κυβέρνηση πραγματικά θέλει να υποστηρίξει το Ισραήλ», δήλωσε ο Τζαφάρι.
Το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
© Sputnik / Roman Makhmutov

Ο Σύρος διπλωμάτης κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι επιδιώκει να ικανοποιήσει το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ και να ενισχύσει ενόψει των εκλογών στο Ισραήλ τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη.
«Μην έχετε αυταπάτες πιστεύοντας ότι μια μέρα αυτή η γη θα είναι δική σας εξαιτίας της υποκρισίας ή επειδή υπάρχουν πιόνια στο εκλογικό παιχνίδι που το ένα στηρίζει το άλλο, προκειμένου το Ισραήλ να νικήσει στις εκλογές και οι Αμερικάνοι επίσης θα λάβουν στήριξη από το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρέσβης της Συρίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα επιστραφούν τελικά στη δική του χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος απάντηση σε ΗΠΑ για τα υψίπεδα του Γκολάν
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υπόθεση, έγινε μετά από πρωτοβουλία της Συρίας, η οποία επιμένει ότι η κίνηση της Ουάσιγκτον αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα υψίπεδα του Γκολάν.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας μεταξύ άλλων και λόγω των αποθεμάτων νερού που υπάρχουν εκεί. Το Ισραήλ απέσπασε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου του 1967. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, μονομερώς το ισραηλινό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «άκυρη και χωρίς διεθνή νομική ισχύ». Το 2018, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε επίσης ψήφισμα με το οποίο καλούσε το Ισραήλ να αποσύρει από τα Υψίπεδα του Γκολάν τις δυνάμεις του μετά και την διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή στις 30 Οκτωβρίου.
Μπορεί στο Ισραήλ να έγινε δεκτή με ενθουσιασμό η κίνηση του Τραμπ, ωστόσο την καταδίκασαν κατηγορηματικά η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν, η Τουρκία και αρκετές ακόμη χώρες.
Μεταξύ αυτών και ευρωπαϊκές χώρες — εταίροι των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διεμήνυσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα.
https://sputniknews.gr/kosmos/201903282763232-syria-hpa-gkolan-ohe/