Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Δήμος στη Σουηδία θέλει να «ρίξει πόρτα» σε πρώην τζιχαντιστές

 
Πρόταση που προβλέπει ότι δεν θα χορηγείται κανενός είδους βοήθεια σε πρώην τζιχαντιστές κατατέθηκε σε σουηδικό δήμο. Ενστάσεις συνταγματικότητας προβάλλουν νομικοί.
Το Στάφανστορπ ενδέχεται να γίνει ο πρώτος δήμος της Σουηδίας που θα πάρει την απόφαση να μην δεχθεί να παράσχει κανενός είδους βοήθειας σε τρομοκράτες του ISIS προκειμένου να «επανενταχθούν» στην κοινωνία με τη χρήση δημόσιων κονδυλίων. Δεν θα πρέπει να σπαταλούνται πόροι για να βοηθηθούν τρομοκράτες, αναφέρει ο δήμος. Ενστάσεις για το σχέδιο, εξέφρασαν ωστόσο νομικοί.
Πιο συγκεκριμένα, το Στάφανστορπ που βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της χώρας, σχεδιάζει να αποθαρρύνει τρομοκράτες και ανθρώπους που στήριξαν την τρομοκρατία, στερώντας τους από οποιαδήποτε δημοτική υπηρεσία, για να στείλει με αυτό τον τρόπο το σήμα ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοί.
«Εάν έχεις ενταχθεί σε τρομοκρατική οργάνωση, έχεις απομακρυνθεί από τη δημοκρατική κοινωνία και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που εφαρμόζει. Αυτό σημαίνει ότι πια δεν καλύπτεσαι από αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κριστιαν Σονεσον μιλώντας σε σουηδικό ραδιόφωνο.
Στην σελίδα του στο Facebook, o Σόνεσον, δημοσίευσε την σχετική πρόταση και περιέγραψε το δήμο του, ως «τον πρώτο στη Σουηδία, που τάσσεται με την πλευρά των θυμάτων».
Στην πρόταση αυτή αναφέρεται ρητά ότι οι άνθρωποι που έχουν στηρίξει την τρομοκρατία δεν θα μπορούν να λάβουν οφέλη που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση ενηλίκων ή οποιαδήποτε άλλη δημοτική στήριξη. Σύμφωνα με τον Σονεσον δεν είναι ανάγκη να έχει κάποιος καταδικαστεί για τρομοκρατία για να του στερηθούν αυτές οι υπηρεσίες.
«Κάνουμε μια αρχική αξιολόγηση και εάν υποπτευθούμε ότι έχεις ενταχθεί σε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, δεν θα καλύπτεσαι πια από το δήμο», εξήγησε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πάντως ότι θα υπάρχει δυνατότητα έφεσης στην απόφαση.
Ο Ολε Λουντιν, καθηγητής διοικητικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Uppsala, ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Σουηδίας, χαρακτήρισε «γελοία» την πρόταση και ισχυρίστηκε ότι παραβαίνει το Σύνταγμα, τους νόμους περί κοινωνικών υπηρεσιών και σειρά άλλων νόμων.
«Πρόκειται για νόμους και κανόνες που εφαρμόζονται στη Σουηδία και έχουν αποφασιστεί από το κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση. Μόνο οι νόμοι μπορούν να ορίσουν πότε θα αρνηθούν οφέλη σε κάποιο άτομο και κανένας από αυτούς τους κανονισμούς δεν προβλέπει στέρηση προνομίων σε ύποπτους για συνεργασία με τον ISIS», εξήγησε ο καθηγητής σε σουηδικό ραδιόφωνο. Χαρακτήρισε μάλιστα «ενοχλητική» την άγνοια του δήμου για το νομικό σύστημα.
Ο Σόνεσον από την πλευρά του είπε πως είναι ανοιχτός να ελεγχθεί νομικά αν στέκει η πρότασή του. Διεμήνυσε ωστόσο ότι οι τρομοκράτες και όσοι τους στηρίζουν δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Σταφανστορπ.
«Είμαστε αλληλέγγυοι με τα θύματά τους και με την ελευθερία. Ελπίζω περισσότεροι δήμοι σε όλη τη χώρα να στηρίξουν την δική μας προσέγγιση», δήλωσε.
Την ίδια ώρα οι σκανδιναβικές κυβερνήσεις αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα χειριστούν τις επιστροφές τρομοκρατών. Κορυφαίος αξιωματούχος της σουηδικής Ακαδημίας Άμυνας, ο Μάγκνους Ρανστορπ δήλωσε ότι η Σουηδία θα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο να βοηθήσει ενεργά αυτούς τους ανθρώπους.
«Είναι οι πιο επικίνδυνοι. Δεν είναι καλή ιδέα να γυρίσουν στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, να μην βοηθηθούν ενεργά», είπε ο Ρανστορπ στο φινλανδικό Yle.
Από ένα σύνολο 300 Σουηδών τζιχαντιστών, έχουν επιστρέψει περίπου 150 στη χώρα και πολλοί ακόμη προσπαθούν να γυρίσουν καθώς το Ισλαμικό Κράτος πνέει τα λοίσθια.