Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Τι σημαίνει Ορθοδοξία; To μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων

 
Η Μονή της Αγίας Λαύρας σύμβολο Ελληνορθοδοξίας

Παρά τη διχογνωμία ιστορικών, που ερίζουν αν η Μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα είναι ο χώρος έναρξης της Επανάστασης του 1821,
όπου ο παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της ελευθερίας, η ίδια η ιστορία, στο διάβα του χρόνου, έχει αποφανθεί τεκμηριωμένα ότι ο ιερός τόπος του Μοναστηριού υπήρξε αφετηρία επαναστατικών εξελίξεων.
Σαφώς την ημερομηνία της έναρξης της επανάστασης του εικοσιένα, την καθιερώνει το κορυφαίο γεγονός της απόφασης του ξεκινήματος του αγώνα κατά του τυράννου από ολόκληρο το λαό, ο οποίος άντεξε μέχρι την κατάκτηση της καταπατημένης του λευτεριάς.
Μια τέτοια έκφραση της λαϊκής θέλησης αποτέλεσε το ορμητήριο της Αγίας Λαύρας, που υποδήλωνε την αμετάκλητη και αταλάντευτη και ατσαλένια απόφαση των Ελλήνων να αρπάξουν τα όπλα, να σπάσουν τα δεσμά της δουλείας τους αποφασισμένοι ή να νικήσουν ή να πεθάνουν.
Τελικά νίκησαν, πεθαίνοντας. Στο πλαίσιο αυτό η Μονή της Αγίας Λαύρας είναι ένα σύμβολο Ελληνορθοδοξίας και δίνει διαχρονικά αφορμή αναμνήσεις να ξεπεταχτούν από την καρδιά και να ξεπηδήσουν από τη σκέψη.
Αναμνήσεις, που έχουν να κάνουν με τη μαύρη σκλαβιά. Με τη φτώχεια και την αθλιότητα.
Με τη σκληρότητα των τυράννων. Με τη μανία και την έχτρα κατά του Γένους.
Με τα ηρωικά παλληκάρια, που αρματωμένα πιο πολύ με την πίστη και την ελπίδα, παρά με το μπαρούτι, τραγουδούσαν το: «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Και ήταν προορισμένα αυτά τα παλληκάρια να παλέψουν και να θυσιαστούν γι' αυτή την ελεύθερη ώρα.
Αναμνήσεις, που έχουν να κάνουν με τον απλό παπά, με το ξεσχισμένο ράσο και το ξεθωριασμένο καλυμαύχι, που με το σήμαντρο καλούσε τους υποδουλωμένους να παρηγορηθούν, να μη χάσουν την ελπίδα τους και να πιστέψουν στην ανάσταση του Γένους.
Η Μονή της Αγίας Λαύρας είναι μια ζωντανή στο χρόνο απόδειξη ότι Εκκλησία και Πατρίδα για τους Έλληνες δεν είναι χωρισμένα, ξένα πράγματα, αλλά αδελφωμένα.
Μια ζωντανή απόδειξη στο χρόνο ότι δυο μεγάλες και ένδοξες κληρονομιές έχουμε: Την ορθοδοξία και την ελεύθερη Πατρίδα.
Τι σημαίνει Ορθοδοξία;
Είναι ο χαρακτήρας και η ψυχολογία των Ελλήνων.
Είναι στα κύταρρά μας η Ορθοδοξία.
Τι σημαίνει ελεύθερη Πατρίδα; Ας φυλλομετρήσουμε την ιστορία 500 σκλαβωμένων χρόνων. Ας υπολογίσουμε τους στεναγμούς, τα δάκρυα, τον πόνο, το αίμα, τις θυσίες, τα βάσανα.
Η Μονή της Αγίας Λαύρας δείχνει το χρέος μας και σήμερα και πάντα, που δεν είναι άλλο από το να έχουμε στα μάτια μας τους αγώνες για την Ορθοδοξία, τους αγώνες για την Πατρίδα, μη λησμονώντας ποτέ το μεγαλείο της ψυχής των προγόνων μας, μη λησμονώντας τα λεοντόκαρδα κατορθώματά τους.
ag lavra 1
ag lavra 1
ag lavra 1
ag lavra 1
ag lavra 1
ag lavra 1
ag lavra 1
ag lavra 1

SHARES