Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Τι φοβάται ο Ερντογάν; «Θα φύγετε σε φέρετρα εάν έρθετε να πάρετε την Κωνσταντινούπολη»

 
Έχει βρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λαϊκίζει πάνω στο μακελειό της Νέας Ζηλανδίας, επειδή ο μακελάρης δήλωνε «τουρκοφάγος».
  
Και δεν είναι μόνο ότι ο Μπρέντον Τάραντ δηλώνει «τουρκοφάγος», αλλά στο μανιφέστο του αναφέρει ότι η Ιστανμπούλ πρέπει να γίνει ξανά Κωνσταντινούπολη και να εκδιωχθούν οι Τούρκοι.
Όλα αυτά τα χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς άγρα ψήφων, με χυδαίο λαϊκισμό φυσικά, ωστόσο, φανερώνει και την ανασφάλεια των Τούρκων.
Ότι δηλαδή αισθάνονται ξένοι και κατακτητές στον τόπο όπου ζούνε και φοβούνται -αυτός είναι ο μεγαλύτερος τρόμος τους- ότι κάποτε θα τους διώξουν.
Αυτή η βαθιά φοβία έχει μείνει στους Τούρκους από τη μικρασιατική εκστρατεία, όταν για λίγο πίστεψαν ότι είχαν «τελειώσει».
Εάν σε εμάς τους Έλληνες έχουν μείνει «κατάλοιπα» από την Τουρκοκρατία, σε εκείνους εμείς δημιουργήσαμε τη διαρκή ανασφάλεια ότι κάποτε θα τους κυνηγήσουμε μέχρι τα βάθη της Ασίας.
Σε όλα αυτά παίζουν ρόλο και οι προφητείες, που ενώ απευθύνονται σε αφελείς, στην Τουρκία είναι απόλυτα αποδεκτές, διότι οι Τούρκοι με τέτοια παλαβά πείθονται.

«Δεν θα μας διώξετε ποτέ»

Όλη αυτή η τουρκική ανασφάλεια, αυτός ο φόβος, άρχισε να βγαίνει από την Κυριακή, στην προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν στη Σμύρνη.
Εκεί όμως που το τερμάτισε ήταν τη Δευτέρα το πρωί, μιλώντας στα Δαρδανέλλια.
Επανήλθε με νέες απειλές, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του μανιφέστου του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας και στον απόηχο της διπλωματικής έντασης με την Αθήνα.
Στα Δαρδανέλλια, στην ομιλία του, επιτέθηκε σε όσους αποκαλούν την «Ιστανμπούλ» Κωνσταντινούπολη.
«Την Ιστανμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη.
»Εμείς είμαστε εδώ και 1000 χρόνια.
»Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ, θα φύγει με το φέρετρο του όπως το κάναμε στο παρελθόν» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αυτά τα είπε στο «Στάδιο 18ης Μαρτίου» που είναι αφιερωμένο στη νίκη των Τούρκων στα Δαρδανέλλια.
Στις 18 Μαρτίου 1915, τα πολεμικά σκάφη του Άγγλου ναυάρχου Τζον Ντε Ρόμπεκ πλησίασαν την ακτή για να καταστρέψουν τις τουρκικές πυροβολαρχίες και να καλύψουν την απόβαση.
Έξι πλοία, όμως, έπεσαν σε ναρκοπέδια και χάθηκαν από τις εκρήξεις.
Ήταν μια βαριά ήττα για το υπερήφανο βρετανικό ναυτικό και μια απρόσμενη νίκη για τους Τούρκους.
Το γιορτάζουν λοιπόν και καλά κάνουν.
Αλλά από τότε μέχρι σήμερα, 104 χρόνια μετά, να φοβάται ακόμα μην του πάρουν την Κωνσταντινούπολη;
Πόσο φοβισμένος λαός είναι τελικά οι Τούρκοι;

«Θα φύγετε σε φέρετρα»

«Ζητώ το έλεος του Αλλάχ για όλους τους πεσόντες μάρτυρες μας εδώ και 1.000 χρόνια, αφού έπεσαν σε ένα κήπο ρόδων για την ανεξαρτησία και το μέλλον μας», είπε, τονίζοντας ότι η νίκη της 18ης Μαρτίου απέτρεψε την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.
Είπε, στην ομιλία του, ότι παρά την υπομονή και σταθερότητα της Τουρκίας εδώ και ένα αιώνα, συνεχίζουν να τη δοκιμάζουν.
Ποιοι; Δεν προσδιόρισε. Προφανώς εννοεί τους δυτικούς.
Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κίνδυνο στα νότια σύνορα, με τη Συρία, όπου «προσπαθούν να εγκαταστήσουν ένα τρομοκρατικό διάδρομο εκεί», αναφερόμενος στον «κουρδικό διάδρομο».
«Τα ίδια και στο Ιράκ. Προσπαθούν να παραβιάσουν τα δίκαιά μας στην Κύπρο και μας δοκιμάζουν», είπε.
Μετά, απευθυνόμενος στη Δύση, είπε:
«Καταλαβαίνουμε ότι το μίσος σας [για εμάς] είναι ζωντανό».
«Δεν μπορείτε να κάνετε την Ιστανμπούλ Κωνσταντινούπολη.
»Οι παππούδες σας ήρθαν, είδαν ότι είμαστε εδώ, ορισμένοι γύρισαν πίσω σε φέρετρα.
»Θα σας περιμένουμε εάν έλθετε με τις ίδιες προθέσεις.
»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα σας αντιμετωπίσουμε όπως τους παππούδες σας», είπε.
Δύο πράγματα σημαίνουν όλα αυτά. Ή πουλάει μωροεθνικισμό στους απλοϊκούς Τούρκους, για να μαζεύει ψήφους.
Ή, είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι υπάρχει σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, τόσος φόβος να εκφράζεται δημόσια, δεν ταιριάζει σε «σουλτάνο».
Σημείωση: Δεν απείλησε εμάς τους Έλληνες ότι θα φύγουμε σε φέρετρα. Απείλησε τη Δύση και τις ΗΠΑ.
Εμείς οι Έλληνες δεν συμμετείχαμε στην εκστρατεία της Καλλίπολης και στα Δαρδανέλλια. Ήταν οι Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και οι Γάλλοι.

Ασχολήθηκε και με την Ελλάδα

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αιγαίου καθώς και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Στην Κύπρο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματά μας» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:
«Στο Αιγαίο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς προσπαθούν να μας περιορίσουν και να μην μπορούμε να πατάμε το πόδι μας».
Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας σχετικά με τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Επιμένοντας στην γνωστή ρητορική περί μη αναγνώρισης των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού Εναέριου Χώρου, η Τουρκία μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι είχε απαντήσει την Παρασκευή στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που αφορούσαν την παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο.
Στην ανακοίνωση ο Χ. Ακσόι επέμενει στην θέση του πως οι πτήσεις εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση, μιας και αφορούν διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό.