Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η Κωσταντινούπολη προπύργιο μαχητών για εξορμύσεις στην Ρωσία

Τουρκία: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες «τρώνε» Τσετσένους;
Ένας ακόμα Τσετσένος ακτιβιστής, ο οποίος ζούσε, τα τελευταία 11 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, πέθανε μετά από τροφική δηλητηρίαση που υπέστη, μαζί με την οικογένειά του. Συγγενείς του, αλλά και Τούρκοι ακτιβιστές κατηγορούν τώρα τη Ρωσία, ως υπεύθυνη για τη δολοφονία του Τσετσένου.
Ο 47 ετών Καίμ Σαντούεφ έλαβε, στις 23 Φεβρουαρίου, ένα πακέτο από την αδερφή του, που ζει στην Τσετσενία. Ο ίδιος και η οικογένειά του έφαγαν από τα φαγητά που υπήρχαν μέσα στο πακέτο και ξαφνικά ασθένησαν. Οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν δηλητηριαστεί. Η σύζυγός του και ο γιος του επέζησαν, ο ίδιος ο Σαντούεφ όμως όχι και κατέληξε στις 2 Μαρτίου.
Οι συγγενείς του από την πρώτη στιγμή κατηγόρησαν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ως υπεύθυνες για τη δολοφονία του, ταυτίζοντας την περίπτωση Σαντούεφ με τον πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ή με Άραβες μαχητές στην Τσετσενία.

Τις ίδιες κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξέφρασαν και Τούρκοι ακτιβιστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (NGO), μέλη των οποίων δήλωσαν πως «η Μόσχα έχει ετοιμάσει τον νέο κατάλογο προς δολοφονία προσώπων». Ο Σαντούεφ ήταν το πέμπτο μέλος της αυτής οικογένειας που χάνει τη ζωή του. Σύμφωνα με τον πατέρα του, άλλοι τέσσερις αδελφοί του «μαρτύρησαν» στα χέρια των Ρώσων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που Τσετσένοι δολοφονούνται στην Τουρκία. Τουλάχιστον άλλοι πέντε έχουν σκοτωθεί στην Κωνσταντινούπολη, με τις ρωσικές υπηρεσίες να θεωρούνται υπεύθυνες, ενώ το 2013 και ο επίτιμος πρόξενος της τσετσενικής «Δημοκρατίας της Ισκερία», δολοφονήθηκε στην Άγκυρα. Την ίδια τύχη είχε και ένας Ουζμπέκος, ο οποίος επίσης είχε πολεμήσει κατά των Ρώσων.