Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ανησυχεί η Αθήνα για τους Ελληνες της Μαριούπολης

Η Ελλάδα ανησυχεί για το μέλλον των δεκάδων χιλιάδων ομογενών που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου ο «όλεθρος του εμφυλίου έχει προκαλέσει στρατιές προσφύγων» και έχει κοστίζει τη ζωή σε δεκάδες αθώους πολίτες. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος σε συνέντευξή του
στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, πάνω από 100.000 ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν υπό τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Μαριούπολη, όπου κατοικεί η πλειοψηφία των ελλήνων ομογενών και στην οποία μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου και των αυτονομιστών της πολιτοφυλακής. Οι επιθέσεις που κορυφώθηκαν μέσα στο 2015 έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων αμάχων.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τις συμφωνίες του Μινσκ ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία που θα θέσει τέλος στη βία και την αιματοχυσία στην Ουκρανία» τόνισε ο Κ. Ησυχος, προσθέτοντας πως «πρέπει να υπάρξει άμεση και άκρως ανθρωπιστική προσέγγιση στην κρίση και η Ελλάδα προτίθεται να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ως χώρα της ευρύτερης περιοχής».
gr.rbth.com