Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κανένας δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των Τζιχαντιστών στην Ευρώπη, βρισκόμαστε σε επιφυλακή

Αυστρία: Προσοχή στους τζιχαντιστές που βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων
O συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ,
 κάλεσε σήμερα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ (Frontex) να επαγρυπνεί, λόγω του κινδύνου διείσδυσης στην Ευρώπη τζιχαντιστών που παριστάνουν τους πρόσφυγες.
«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Είναι σχετικά εύκολο να διεισδύσει (ένας τζιχαντιστής) στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αναμιγνύεται με το πλήθος των προσφύγων που εισρέουν» στη Γηραιά Ήπειρο, δήλωσε στο περιθώριο μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών στη Βιέννη.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων το 20% Σύροι, ζήτησαν πολιτικό άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ το 2014, ένας αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σύγκριση με το 2013 και ταυτόχρονα ένα ιστορικό υψηλό, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδια για την παραγωγή των κοινοτικών στατιστικών στοιχείων.
Ο Κερσόβ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής είχε αποφύγει να θέσει επί τάπητος τον κίνδυνο της παρείσφρησης εξτρεμιστών διαμέσου των ανθρωπιστικών διαύλων, «καθώς δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε όλα».
«Σήμερα το λέω: πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή» τόνισε ο ίδιος απευθύνοντας έκκληση οι δυνάμεις της Frontex να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, ιδίως μπροστά στα πλήθη των προσφύγων που προέρχονται από την Συρία και το Ιράκ, καθώς επίσης και από τη Λιβύη.
Ο Βέλγος συντονιστής εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι αν και έως σήμερα η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με επιθέσεις περιορισμένης κλίμακας που διέπραξαν πρόσωπα τα οποία δήλωναν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι προφυλαγμένη από μία επίθεση ευρείας κλίμακας που θα μπορούσε να διαπράξει η Αλ Κάιντα «προκειμένου να δείξει ότι βρίσκεται πάντα εδώ».
Ο Κερσόβ ήταν προσκεκλημένος σε μια σύνοδο των υπουργών των Βαλκανίων, της Αυστρίας και της Ιταλίας με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας στη μάχη για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που προέρχονται από τα Βαλκάνια ή μετακινούνται μέσω αυτής της περιοχής.