Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Vaclav Klaus: H ιδέα της παγκόσμιας διακυβέρνησης «μία από τις πιο επικίνδυνες ιδέες των τελευταίων ετών»

Κατά του ευρώ και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τάχθηκε από τις ΗΠΑ ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Vaclav Klaus, ασκώντας κριτική στις πρακτικές που εισήγαγε η Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία καθυστέρησε επί μακρόν να επικυρώσει με την υπογραφή του. Σε ομιλία του προς σπουδαστές Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, ο Τσέχος πρόεδρος είπε ότι ήταν σφάλμα η ενίσχυση της διπλωματίας της ΕΕ, καθώς θα ήταν καλύτερα αν τα κράτη-μέλη φρόντιζαν τα δικά τους συμφέροντα, χαρακτηρίζοντας την ιδέα της παγκόσμιας διακυβέρνησης «μία από τις πιο επικίνδυνες ιδέες των τελευταίων ετών» και «αριστερή κοσμοπολίτικη ανοησία».
«Δυσκολεύομαι να εξηγήσω ότι ένας Εσθονός ή ένας Λιθουανός ή ένας Έλληνας αντιπρόσωπος της (διπλωματικής) αποστολής της ΕΕ μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Τσεχίας στη Ναμίμπια» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Νομίζω ότι αυτό είναι εντελώς ανόητο».
Το ευρώ είναι αποτυχημένο πείραμα, συμπλήρωσε, προβλέποντας πάντως ότι στο προσεχές μέλλον οι χώρες της Ευρώπης θα εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν.

ΠΗΓΗ