Oργή στην Ιεραρχία και αναστάτωση στους φοιτητές των θεολογικών σχολών και στους θεολόγους όλης της χώρας. προκαλούν οι προτάσεις που επεξεργάζεται ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στο λύκειο.
Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο από ιεράρχες, κληρικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές αλλά και τις ενώσεις των θεολόγων σε όλη τη χώρα. «Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε το σχέδιο για το νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Β Δ και της Γ Δ λυκείου, όπου με λύπη διαπιστώσαμε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών εντάσσεται στην κατηγορία των επιλεγομένων μαθημάτων και μάλιστα τελευταίο στην ομάδα των κοινωνικών επιστημών. Αυτό εκτιμούμε ότι σημαίνει πλήρη περιφρόνηση του μαθήματος και ουσιαστική κατάργησή του» επισημαίνει σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Τρίτος.
Το θέμα άρχισε να γίνεται γνωστό στις αρχές του μήνα και οι αντιδράσεις εντάθηκαν όταν το υπουργείο Παιδείας δεν διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεκάδες μητροπολίτες, ακόμη και οι φίλοι και οι υποστηρικτές του κ. Ιερωνύμου, ζητούν την άμεση και δυναμική απάντηση της Εκκλησίας στα σχέδια της επιτροπής του υπουργείου προκειμένου, όπως επισημαίνουν, να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του μαθήματος και να διασωθούν ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας των καθηγητών που διδάσκουν Θρησκευτικά σε γυμνάσια και λύκεια αλλά και των φοιτητών που σπουδάζουν στις θεολογικές σχολές.
Οι ενώσεις θεολόγων κάνουν λόγο για μεθοδευμένη απαξίωση του κλάδου τους. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Θεολόγων Μαγνησίας, «αγνοώντας τη συνταγματική κατοχύρωση του μαθήματος που το διασφαλίζει ως βασικό, ουσιώδες και κατά συνέπεια υποχρεωτικό,προχωρούν στη μετατροπή του σε επιλεγόμενο και από εκεί και πέρα όλοι φανταζόμαστε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργησή του».
Την ανησυχία τους για το ζήτημα εξέφρασαν σχεδόν όλες οι ενώσεις θεολόγων οι οποίες διαβλέπουν πίσω από τις αποφάσεις της επιτροπής σκοπιμότητες που στοχεύουν στην αποχριστιανοποίηση της ελληνικής εκπαίδευσης. Οπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Ιερώνυμος δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις προτάσεις της επιτροπής. Μάλιστα τονίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος προβληματίζεται έντονα και από τις αλλαγές που προτείνονται και για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας. «Αν αυτές οι προτάσεις υιοθετηθούν από το υπουργείο, τότε η απάντηση της Ιεραρχίας και του Αρχιεπισκόπου θα είναι δυναμική και θα διατυπωθεί σε όλους τους τόνους» δηλώνουν χαρακτηριστικά.