Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Υποχώρηση, χωρίς πόλεμο στο Αιγαίο.

Το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο που προκαλούν καθημερινά οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ,συζητήθηκε στις συναντήσεις Παπανδρέου-Ερντογάν στη Βουλιαγμένη.Ο κ.Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές θέσεις,ότι δηλαδή τα μαχητικά του αεροσκάφη πρέπει να έχουν χώρο στο Αιγαίο για να πετούν και ότι δεν πρέπει να αναχαιτίζονται όταν πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο. Ζήτησε με λίγα λόγια πιο «χαλαρές» αναχαιτίσεις με προοπτική εξάλειψής τους.
Η Ελλάδα είναι κοινό μυστικό έχει κάνει ήδη πάρα πολλά σ΄ αυτό το θέμα και άλλα περιθώρια υποχωρήσεων απλά δεν υπάρχουν. Είναι κοινό μυστικό ότι το τελευταί ενάμιση χρόνο τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και οι πιλότοι τους είναι πολύ προσεκτικοί στο θέμα των αναχαιτίσεων. Η αποφυγή ατυχήματος που εκτός από το χαμό ανθρώπινων ζωών θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Αιγαίο,αποτελεί προτεραιτότητα. Αναχαιτίσεις γίνονται αλλά πλέον αποφέυγονται όσο είναι δυνατόν οι εμπλοκές και οι κλειστές αερομαχίες.
 Τα νούμερα των εμπλοκών είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τις εισόδους των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Η χρήση της τεχνολογίας των αεροσκαφών επιτρέπει στους έλληνες χειριστές την αποτελεσματική αναγνώριση των τουρκικών μαχητικών,χωρίς την ανάγκη να μπουν στη λογική της εμπλοκής.
Συνεπώς ο προβληματισμός για τη μείωση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ανήκει αποκλειστικά στον κ.Ερντογάν. Η στεναχώρια που εξέφρασε για τις υπερπήσεις στα νησιά του Αιγαίου είναι θετική αλλά δεν είναι αρκετή.